trešnja

Nabrali ste previše trešanja? 5 neobičnih recepata koje morate isprobati

GREEN_300_listici_sredina

Uživajte u bogatstvu okusa

Isprobajte ove neobične recepte i uživajte u bogatstvu okusa koje trešnje mogu ponuditi. Bilo da ih koristite u slanim jelima, salatama ili desertima, trešnje će dodati poseban okus svakom obroku.

Ljeto je vrijeme kada trešnje dozrijevaju i njihova slatka, sočna unutrašnjost postaje neodoljiva. Ali što učiniti kada se nađete s previše trešanja? Ne brinite, imamo pet neobičnih recepata koje morate isprobati i iskoristiti sav taj višak trešanja na kreativan način.

Trešnja i kozji sir bruschette

Sastojci:

1 Baquet

200 g kozjeg sira
200 g svježih trešanja, bez koštica i prepolovljenih
1 žlica meda
Svježi timijan
Maslinovo ulje
Sol i papar

Priprema: Narežite kruh na tanke kriške i lagano prepržite na maslinovom ulju. Premažite svaku krišku kozjim sirom. Rasporedite prepolovljene trešnje po vrhu. Prelijte s malo meda i dodajte svježi timijan, sol i papar po ukusu. Poslužite odmah kao predjelo ili laganu zakusku.

Pileći fileti s umakom od trešanja

Sastojci:

4 pileća filea
200 g trešanja, bez koštica
1 mali luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica balzamičnog octa
1 žlica meda
Maslinovo ulje
Sol i papar

Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u tavi i ispržite pileće filete dok ne budu zlatno smeđi. Uklonite piletinu iz tave i držite na toplom. U istu tavu dodajte luk i češnjak te pržite dok ne omekšaju. Dodajte trešnje, balzamični ocat i med. Kuhajte dok trešnje ne omekšaju i umak se zgusne. Vratite piletinu u tavu i kuhajte još nekoliko minuta dok se piletina ne zagrije i dobro obloži umakom. Poslužite uz prilog po izboru.

Salata s trešnjama, kvinojom i feta sirom

Sastojci:

200 g kvinoje
300 g trešanja, bez koštica i prepolovljenih
100 g feta sira, izmrvljenog
1 avokado, narezan na kockice
Šaka badema, grubo nasjeckanih
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol i papar

Priprema: Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju i ostavite da se ohladi. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu kvinoju, trešnje, feta sir, avokado i bademe. Prelijte sokom od limuna i maslinovim uljem, te začinite solju i paprom po ukusu. Lagano promiješajte i poslužite kao osvježavajuću ljetnu salatu.

Pizza s trešnjama, pršutom i rukolom

Sastojci:

1 pakiranje tijesta za pizzu
200 g trešanja, bez koštica i prepolovljenih
100 g pršuta
200 g mozzarelle, narezane
Šaka svježe rukole
Maslinovo ulje
Balzamična redukcija

Priprema: Razvaljajte tijesto za pizzu na željenu debljinu. Premažite tijesto maslinovim uljem i rasporedite mozzarellu po vrhu. Dodajte prepolovljene trešnje i pršut. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-15 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa. Po vrhu dodajte svježu rukolu i prelijte s malo balzamične redukcije prije posluživanja.

Sorbet od trešanja i limete

Sastojci:

500 g trešanja, bez koštica
Sok od 2 limete
150 g šećera
200 ml vode

Priprema: U blenderu ili procesoru hrane izmiksajte trešnje dok ne dobijete glatku smjesu. U loncu zagrijte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi, zatim ostavite da se ohladi. Pomiješajte pire od trešanja, sok od limete i ohlađeni šećerni sirup. Smjesu stavite u aparat za sladoled i slijedite upute proizvođača, ili smjesu stavite u plitku posudu i zamrznite, povremeno miješajući vilicom kako biste dobili sorbetnu teksturu. Poslužite hladno kao osvježavajući desert.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.