aloe vera na

Nabavite ih prije ljetnih vrućina: Biljke koje će vam uljepšati, ali i rashladiti dom

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni klima-uređaji

Kako bi urbane sredine tijekom ljeta bile podnošljivije za život, u mnogim se gradovima primjenjuje metoda ozelenjivanja, odnosno sađenja raznih biljaka i stabala radi učinka hlađenja. Ovakvo rashlađivanje učinkovito je i u kućnom okruženju, samo je važno odabrati prave biljke.

Kad ljetne temperature počnu divljati, trudimo se pronaći načine kako  unutrašnjost svoga doma zadržati na ugodnoj temperaturi. No, osim standardnih klima-uređaja i ventilatora, koji troše električnu energiju, i određene biljke mogu rashladiti vaš prostor. Ne samo što čiste zrak i uljepšavaju vaše okruženje, neke vrste biljaka pravi su mali zeleni klima-uređaji.

Biljke, koje ispuštaju višak vode iz lišća, na ovaj način hlade sebe, ali i prostor u kojemu se nalaze. Važno je samo da ih redovito zalijevate i brišete prašinu s njihova lišća kako bi ovaj proces bio što učinkovitiji. Također, postavite biljke blizu prozora ili u dijelove sobe gdje je cirkulacija zraka najbolja.

Aloe vera

Iako aloe vera bolje uspijeva na otvorenome, uspješno je možete uzgajati i u svome domu. Postavite je na osunčano mjesto, pokraj prozora.

aloe vera

Kako ova biljka ima kraći korijen, posadite je u širokoj i plitkoj tegli. Aloe vera ne treba puno vode pa budite pažljivi kod zalijevanja – tijekom ljeta dovoljno je jedanput tjedno, a u zimskim mjesecima čak jednom mjesečno.

Fikus Benjamin

Niti fikus Benjamin nije prezahtjevan za uzgoj i održavanje. Kako voli sunce, najbolje uspijeva na osunčanome mjestu u domu.

fikus benjamin

Biljka s lakoćom podnosi visoke temperature, a ne morate je niti često zalijevati. Jedino sa zalijevanjem trebate biti pažljivi jer previše vode može uzrokovati truljenje korijena i propadanje biljke.  Fikus zalijevajte samo kad primijetite da je zemlja potpuno suha.

Palma sreće

Palma je tropska biljka pa je savršena za uzgoj na visokim temperaturama i ne traži puno vode. Ova biljčica snižava temperaturu u stanu i za nekoliko stupnjeva. Odgovara joj indirektno svjetlo, ali može uspijevati i u laganoj polusjeni.

palma sreće

Zalijevajte je samo kada primijetite da je zemlja suha, a to je jedanput tjedno, a zimi čak jednom mjesečno.

Kućna paprat

Paprat je vrlo korisna biljka jer, osim što snižava temperaturu, i čisti zrak u prostoriji u kojoj se nalazi. Kad je riječ o uzgajanju i održavanju, ova biljka nije zahtjevna. Uspijeva na polusjenovitome mjestu u stanu, ali daleko od radijatora ili klime. Ne stavljajte je niti u neposrednu blizinu prozora ili vrata jer je osjetljiva na propuh.

kućna paprat

Što se tiče zalijevanja, nešto je zahtjevnija jer ima veću potrebu za vlagom pa ju je, uz često zalijevanje, potrebno i povremeno prskati vodom. To je posebno važno za vrućih, ljetnih dana.

Fikus gumijevac

Još jedan fikus ulazi na popis “rashlađivača”. Ovu prekrasnu biljku krase veliki listovi, koji dolaze u raznim nijansama zelene te u šarenoj boji. Što biljka ima više listova, to će bolje rashladiti prostoriju u kojoj se nalazi.

Fikus gumijevac upija vodu kroz korijenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore na donjoj strani listova.

Važno je biljku pravilno zalijevati, što znači da ako pretjerate s vodom, ona će brzo istrunuti. No ako je rijetko zalijevate, listovi će otpasti. Preporučuje se da biljku posadite u posudu s rupicama pa joj omogućite da upije vode koliko joj je potrebno.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.