DSC_2903

Na Zrinjevcu i Europskom otkrijte ljepotu i stvarnost podmorja

GREEN_300_listici_sredina

Fascinantna ulična izložba

Uoči obilježavanja Dana planeta Zemlje, na zagrebačkom Zrinjevcu ovih dana možete naići na zanimljivu uličnu izložbu koja donosi očaravajuće podvodne fotografije Gorana Butajle.

Zastanete li i zaronite pogledom ispod površine, nećete se samo diviti: ovo je ujedno i jedinstvena prilika da otkrijete i stvarnu sliku jadranskog podmorja i njezinu jednako fascinantnu, ali i invazivnu stranu.

Autor izložbe Goran Butajla je diplomirani inženjer geologije, instruktor ronjenja, podvodni fotograf i urednik koji često svjedoči razini ekološke krize podvodnih ekosustava. Svijet koji je zabilježio u ovoj uličnoj izložbi, u tjednu obilježavanja Dana planeta Zemlje, do 20. travnja možete pogledati na Zrinjevcu, a od 21. travnja na Europskom trgu.

Izložba je nastala kako bi s prolaznicima podijelila ljepotu hrvatskog podmorja i rijeka, ali i stvarno stanje podvodnih ekosustava te izazove njihova očuvanja.

Podvodni kadrovi gorgonija, ali i invazivnih vrsta otvaraju oči, i to ne samo očaravajućom ljepotom. Saznat ćete o pravom prirodnom neprijatelju glavatih želvi i dupina te što se događa s plemenitim periskama u Jadranu i cijelom Sredozemlju, od alarmantnih činjenica, do nade koja postoji zahvaljujući ujedinjenim ustanovama koje se bave njihovom zaštitom duž hrvatske obale Jadrana.

Rješenje brojnih problema uvelike leži u zaustavljanju globalnog zagrijavanja, ali pogled ispod površine može biti korak u osvještavanju čovjekova utjecaja na bioraznolikost i na #MakeItCount korake koje može poduzeti svatko od nas.

Takve korake za stanovnike jadranskog podmorja čine i ronioci koji čiste podmorje od odbačenih mreža, a cilj je ove izložbe osvijestiti i o odgovornosti svih nas.

Uživajući u kadrovima podmorja, a uskoro i na plažama Jadrana i rijeka, Butajlina je izložba idealan je podsjetnik da osvijestimo koliko i sami utječemo na život ispod površine te preispitamo svakodnevne navike. Naposljetku, bioraznolikost rijeka i jezera čuva se #MakeItCount koracima na kopnu.

Izložba je projekt nastao u suradnji s tvrtkom Brown-Forman, kako bi iznad površine prikazala ljepotu, ali i trenutnu situaciju hrvatskog podmorja te mogućnosti očuvanja bioraznolikosti Jadrana te naših rijeka i jezera.

Održivost kao srž poslovanja tvrtke Brown-Forman očituje se u djelima: čak 99 posto materijala koji se koriste u njihovoj destileriji šalje se na ponovnu upotrebu ili recikliranje, a brojka bi uskoro mogla postati okrugla.

Uz to su pokrenuli i program očuvanja i zaštite bijelog hrasta i šećernog javora, a priča o savjesnom i umjerenom korištenju prirodnih resursa izvire na samom početku procesa, u pećinskom vrelu Hollow u Lynchburgu, Tennessee.

Bez djelovanja, nema promjena. Bez promjena, nema ni rješenja ni napretka – ni #MakeItCount trenutaka.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.