pillar_innovazione.jpg

Na više od 150.000 četvornih metara Talijani grade najveću solarnu farmu na svijetu. Evo zašto

GREEN_300_listici_sredina

Cijeli prostor je energetski učinkovit

Solarna farma prostire se na 150.000 četvornih metara. Uz solarne ploče, područje je puno drveća koje stvara ugođaj parka. Osim toga, stabla će skupljati energiju, a preko dana hladiti posjetitelje.

Glavni grad Italije trebao bi postati dom najveće solarne farme na svijetu, što će Rimu omogućiti da bude domaćin Svjetske izložbe Expo 2030. Ideja je da svaka zemlja doprinese solarnoj farmi, koja će napajati svako izložbeno mjesto i tako dekarbonizirati naselja koja se nalaze u neposrednoj blizini.

Solarna farma, službenog naziva Expo Solar Park, prostire se na 150.000 četvornih metara. Uz solarne ploče, područje je puno drveća koje stvara ugođaj parka. U srcu dizajna je Eco-system 0.0, najviša zgrada na sajmu, koja će cijeli prostor hladiti.

Svi paviljoni za izložbu moći će se višekratno koristiti, tako da će poslužiti u različitim funkcijama i nakon završetka manifestacije. Osim toga, izložbeno mjesto imat će tri glavna područja: grad, park i bulevar. Izložbeni grad postat će produžetak obližnjeg Sveučilišta u Rimu “Tor Vergata”. Bulevar je pješačko središte, put kroz sve paviljone, a u parku će se nalaziti niz različitih aktivnosti.

Energetska stabla koja hlade 

Projekt su razvili su CRA, Carlo Ratti Associati, arhitekt Italo Rota i urbanist Richard Burdett. Osmislili su da se prostor sastoji od stotina jedinstvenih “energetskih stabala” koja otvaraju i zatvaraju svoje ploče tijekom dana, skupljajući tako energiju, a posjetiteljima nudeći obilje hlada. Gledano odozgo, ova infrastruktura cijelom mjestu Expoa trebala bi dati prepoznatljiv izgled mozaika.

Rim je godinama prednjačio u inovacijama, a velika postignuća staroga Rima i dalje odjekuju kroz povijest. Sada će Rim postati dom najveće solarne farme na svijetu i tako ponovno postati pokretač velikih promjena.

Posljednji Expo održao se u Dubaiju. Trebao je biti 2020. godine, ali manifestacija je odgođena zbog pandemije Covida-19, stoga se izložba održala 2021., a trajala je sve do početka travnja 2022. godine.

PHOTOS BY: Expo2030 Roma / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.