bergen naslovna

Na temelju podataka sakupljenih u 13 godina: Koja su tri najkišnija, a koja tri najsunčanija grada u Europi?

GREEN_300_listici_sredina

Neki vole i kišne gradove

Na temelju podataka iz aplikacije World Weather Online, analizirani su vremenski uvjeti u 300 europskih gradova u razdoblju od 2009. i 2022. godine. Evo gdje ima najviše sunca, a gdje najviše kiše?

Kako turiste zanima kakvo će biti vrijeme u gradu u kojem su odlučili provesti godišnji odmor, tražilica za najam smještaja za odmor Holidu analizirala je na temelju podataka iz aplikacije World Weather Online, vremenske uvjete u europskih 300 gradova u razdoblju od 2009. i 2022. godine.

Prema ovoj analizi odlučili smo pogledati koja su tri najkišnija, a koja su tri najsunčanija grada u Europi. Kriterij je bio broj kišnih dana i prosječna količina dnevnih oborina ili broj sunčanih sati na mjesečnoj razini.

Najkišniji gradovi

Ujedinjeno Kraljevstvo je sinonim za kišu, a to potvrđuju i podaci – čak 12 od 30 najkišovitijih gradova u Europi nalazi se u upravo ondje.

Prema ovim podacima, Bergen u Norveškoj je najkišovitiji grad u Europi s najvećim prosječnim brojem kišnih dana mjesečno – 12,7, i dnevnom količinom oborina  -8,8 mm.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Sunderland i Glasgow imaju prosjek od 11 kišnih dana mjesečno.

Najsunčaniji gradovi

U Italiji i Španjolskoj nalazi se čak 10 najsunčanijih gradova u Europi,

Alicante u Španjolskoj definitivno je najsunčaniji grad Europe, nalazi se na jugoistoku španjolske obale i ima najveći broj sunčanih sati u Europi. S prosječno 349 sati sunčanog vremena mjesečno (prosječni mjesec ima ukupno 730 sati, uključujući noćne sate), Alicante je ubjedljivo pobijedio.

Catania u Italiji, drugi je sunčani grad, a smješten je na istočnoj obali Sicilije, i ima prosječno 347 sati sunca mjesečno.

Grad Murcia u Španjolskoj treći je na listi najsunčanijih gradova, s prosječno 346 sunčanih sati mjesečno, dakle s blagim zimama i dugim ljetima,

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.