VK_Vinograd_03

Na romantični spoj ili izlet s obitelji u zelenu oazu vinarije i galerije Voštinić-Klasnić

GREEN_300_listici_sredina

Napunite dušu prirodnim ljepotama, ugodnim ambijentom i vrhunskim vinima.

Čak i da ne znate ništa o vinima, sjedeći na terasi ili pokraj kamina, slušajući glazbu i promatrajući oblake, željet ćete "skoknuti" do Ivanić Grada i krenuti put VK vinarije i galerije. S djecom, partnerom ili prijateljima, svejedno je!

Brdo iznad Ivanić Grada. Baš se na tom mjestu krije vaša lokacija za bijeg od gradske vreve. Krije se vinarija i galerija Voštinić-Klasnić.

Nekadašnja stara klet i vinograd, zasađen još 1936. godine, danas su moderno uređena vinarija okružena vinogradima i voćnjacima koja predstvalja spoj autentičnog i suvremenog. Ali i zelenog.

Na izgradnji trenutne vinarije koja plijeni pozornost modernom arhitekturom radili su lokalni majstori koji su koristili staru građu čardaka i kleti s tri lokacije. Od tih daski izrađeni su stolovi u vinariji, a kamin je obučen u daske iz građe starih čardaka pa je tako svaka daska različita – divlja trešnja, hrast, lipa. Kamin se, između ostaloga, loži na peleti od loze, a u sklopu vinarije nalazi se i mali povrtnjak koji se obrađuje po ekološkim principima tj. bez uporabe umjetnih kemijskih sredstava.

Velike i prekrasne bregovite šume pune potočića i jezera u blizini svakako su bile inspiracija kod stvaranju ovog mjesta na koje treba pobjeći od gradske buke i svakodnevnog stresa.

Iza ovog neobičnog zelenijeg pristupa i stvaranja eko priče stoji glavni vinar, Tomislav Voštinić, čija vinarija nosi njegovo prezime, ali i prezime njegovog djeda Klasnića od kojeg je nasljedio vinograd i ljubav prema vinarstvu. Tako je, željeći pokazati koliko je zaokret ka prirodi, ali i vraćanje starim običajima potreban u svakom segmentu naših života, Tomislav od zaboravljene sorte napravio vrhunsko vino svjetskog potencijala – škrlet.

Autohtona i kao takva je prilagođena lokalitetu, i ova sorta priča neku zelenu priču. Zbog otpornosti na bolesti poput peronospore, pepelnice ili boritisa, škrlet zahtjeva malo tretiranja te ima veliki potencijal za ekološku proizvodnju, a poseban je i po tome što se danas uzgaja na svega 100 hektara, uglavnom u Moslavini. Tako je Graberskom brdu šrklet postao posebna ljubav, inspiracija za stvaranje vinarije u kojoj može uživati cijela obitelj, ali i motivacija za pokretanje webshopa.

Moderno opremljeni podrumi omogućavaju eksperimentiranje, rušenje predrasuda i pomicanje granica tradicionalnog vinarstva, a ljubitelje dobre kapljice vina, ukusne hrane, prirode i druženja zovu na ovo posebno mjesto na kojem se uživa u pogledu i meditira s čašom vina u ruci.

Osim vinskih i gastro okupljanja, u VK vinariji organiziraju se izložbe, glazbena događanja i razne kreativne radionice. Ovdje se dobra glazba sluša i još bolje vino kuša. Ovdje se fino kuhanje i vino isprepliču, a i umjetnička djela imaju svoju priču. Ovdje se pune baterije i diše zajedno s prirodom. I to na samo 30 minuta od Zagreba.

PHOTOS BY: vk.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.