clay-knight-Gn5i7ZWw00I-unsplash

Na pomolu ekološka katastrofa: Iz rijeke Odre izvučeno oko 100 tona mrtvih riba

GREEN_300_listici_sredina

Sumnja se na uzrok

Ni u najgorem scenariju nitko nije mogao predvidjeti da će uz sve probleme ovog ljeta od suša, toplinskih valova i požara doći i do masovnog pomora riba u rijeci Odra. Naime, gotovo sto tona mrtvih riba izvađeno je rijeke Odre koja protječe kroz Njemačku i Poljsku, a sumnja se da je uzrok kemijski otpad.

Neobjašnjiva ekološka katastrofa proteklih se dana događa u rijeci Odri gdje su poljski vatrogasci izvukli gotovo sto tona uginulih riba. Njemačka i Poljska zajedno rade na rješavanju misterija iza masovnog uginuća u rijeci Odri, koja teče između dviju zemalja. “Naša granična rijeka Odra teško je pogođena. Masovno stradanje ribe je zastrašujuće”, rekao je Axel Vogel, ministar poljoprivrede njemačke pokrajine Brandenburg, u priopćenju njemačke vlade u ponedjeljak. “Moramo se bojati da će Odri trebati mnogo vremena da se oporavi od ove katastrofe. Ovo je također vrlo poražavajuće za jedini nacionalni park u poplavnoj ravnici u Njemačkoj, Dolinu Donje Odre.

Uzrok smrti je nejasan, iako dužnosnici vjeruju da je riba najvjerojatnije otrovana.”Vjerojatno su u rijeku bačene ogromne količine kemijskog otpada, uz puno znanje o rizicima i posljedicama”, rekao je prošli tjedan poljski premijer Mateusz Morawiecki. Uzorci vode poslani su u laboratorije u Češkoj, Nizozemskoj i Britaniji u nadi da će se pronaći uzrok trovanja. Poljski mještani i ribiči bili su prvi koji su izvijestili o masovnom pomoru ribe još 28. srpnja. Njemački dužnosnici optužili su poljske vlasti da ih nisu informirali o pomoru, te su ostali iznenađeni zbog velike količine mrtve ribe. U Poljskoj, vlada je također došla pod žestoke kritike zbog toga što nije brže djelovala.

Iako se ne smatra da su klimatske promjene glavni uzrok uginule ribe u Odri, koja je bila poznata kao relativno čista rijeka, s 40 ribljih vrsta., stručnjaci kažu da bi niske razine kisika u rijeci rezultat nezapamćeno niske razine vode zbog toplinskog vala mogle također igrati ulogu. “Suočavamo se s gigantskom i nečuvenom ekološkom katastrofom”, rekao je čelnik Poljskih voda Przemyslaw Daca na tiskovnoj konferenciji. Na terenu je više od 500 vatrogasaca i vojnika koji vade mrtve ribe, a ljudi su upozoreni da se ne kupaju u rijeci niti da jedu ribu iz nje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.