dhanya-purohit-rsTvQSmbZqQ-unsplash

Na Nacionalni dan badema podsjećamo zašto je ovaj orašid zakon

GREEN_300_listici_sredina

Plod s kojim je moguće sve. Doslovno.

Bademi su uvijek "tu za nas" - kao jednostavna grickalica, kao alternativa mlijeku, kao sjajan kozmetički proizvod.

Badem. Bajam. Mendula. Mindul. Sve su to nazivi jednog posebnog orašastog ploda koji je zaslužio imati svoj dan. Baš danas, 16. veljače!

Ovog puta nećemo mu počast odati samo navođenjem njegovih nutritivnih svojstva već s nekoliko sjajnih načina i recepata na koji badem možemo koristiti. Slatka koštica badema koja se uglavnom i koristi za jelo, sadrži veliku količinu proteina (20%), jednako toliko ugljikohidrata i čak 55% masti. Međutim, masti u ovom orašastom plodu kriju u sebi visokovrijedni vitamin E, koji sprječava začepljenost krvnih žila i time štiti od infarkta srca i moždanog udara. I iako nas ovakvi podaci oduševljavaju, badem nas ipak osvaja svim svojim gastro licima…ma i više od toga!

Bademovo mlijeko izvrstan je i zdrav napitak, pogotovo ako imate problema s laktozom iz kravljeg mlijeka. Ako imate čašu badema i malo meda, imate i ovaj sjajni napitak! Bademe ostavite namočene u vodi preko noći pa ih ujutro ocijedite i stavite u blender. Dodajte 4 čaše vode, blendajte u nekoliko navrata dok se sve jako ne usitni. Procijedite kroz gazu i voila, imate bademovo mlijeko koje možete finalno zasladiti po želji. Osim što nema laktoze, bademovo mlijeko u potpunosti je biljno te prikladno za sve one koji ne smiju ili ne žele koristiti mliječne proizvode. Pored toga, u bademovom mlijeku nema proteina koji uzrokuju alergiju na mlijeko.

Kad smo kod mlijeka, ne možemo preskočiti vrhnje za kuhanje. Nijedan umak nije zamisliv bez njega. Srećom, s bademom lako napravimo zdravo vrhnje. Pola šalice badema stavite u lonac s kipućom vodom i kuhajte ih oko tri minute. Procijedite ih i prstima odvojite kožicu.
Blanširane bademe stavite u blender s malo vode i usitnite. Vodu dodajte malo pomalo sve dok ne dobijete gustoću klasičnog vrhnja. Njoki, tjestenina ili lazanje? Sve može s bademom!

Ovaj dan proslavite palačinkama! Koje ste namazali maslacem od badema. 

Iako ga je jednostavno napraviti, trebat će vam malo strpljenja. Stavite 1-2 čaše badema u blender. Možete dodati žlicu-dvije maslinovog ulja i malo soli. Cijeli postupak trajat će 10 do 12 minuta, tako da ćete više puta morati isključivati i uključivati blender. Sve dok ne dobijete teksturu maslaca! Maslac od badema možete pripremiti od svježih ili zapečenih badema. Zapečeni bademi maslacu će dati dodatnu aromu i lakše će ispustiti ulje što će pridonijeti kremastoj strukturi. Želite malo oplemeniti maslac? Slobodno se poigrajte začinima kao što su kakao ili cimet. Maslac možete napraviti i od kombinacije nekoliko orašastih badema poput lješnjaka i oraha.

Ako ste više za chillanje ispred TV-a, najbolje da Nacionalni dan badema proslavite kratkim beauty tretmanom u toplini svog doma!

Maska od badema i maslinovog ulja ujedno je i odličan piling. Sameljite šaku badema te im dodajte maslinovo ulje kako bi dobili homogenu pastu. Smjesu nanesite na lice i ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim, uz pomoć tople vode, nježno masirajte kako biste masku uklonili sa lica. Na ovaj način ćete se riješiti mrtvih stanica kože, a maslinovo ulje će koži pružiti hidrataciju te vam koža neće ostati suha, što je veoma čest slučaj nakon pilinga.

PHOTOS BY: Pexels, Freepik, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.