maarten-van-den-heuvel-EzH46XCDQRY-unsplash

Na konferenciji COP26 gostima će se posluživati veganski meni, ali i viškovi hrane

GREEN_300_listici_sredina

Održivost u prvom planu

UN-ova konferencija COP26 koja će se održati ovih dana, na stol donosi razne teme oko klimatskih promjena o kojima treba žustro i hitno raspravljati. No, i na stolu u pauzama za ručak, učesnike će se posluživati s veganskom prehranom iz lokalnog škotskog uzgoja, kao i s viškovima hrane koji će ostajati tijekom 12-dnevne konferencije.

Na najiščekivanijoj konferenciji u području klime i klimatskih promjena COP26 koji će se održati u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog sudionici će imati održivi jelovnik kako bi klimatske promjene uistinu stavili u središte konferencije. Delegati mogu očekivati ​​da će se na jelovniku nalaziti jela na biljnoj bazi, s oko 80 posto sezonskih sastojaka lokalnog uzgoja iz Škotske, a generalno će u 95 posto menija biti sastojci iz Velike Britanije. Vlada, koja kaže da je stavila održive mjere u središte gastronomskog dijela ove važne konferencije, odlučila je da će poslužena jela biti s niskim udjelom ugljika te će biljke dominirati jelovnikom COP26. Biljna jela obično su mnogo prihvatljivija za klimu od jela spravljenih od mesa i mliječnih proizvoda, a životinjska poljoprivreda uzrokuje 18 posto globalnih emisija stakleničkih plinova.

Tako će se između ostalog, posluživati lazanje od zimske tikvice, napravljene od celera, glaziranog korjenastog povrća i zimske tikvice, prelivene veganskim cheddarom. Ovo jelo primjerice ima otisak od 0,7 kilograma ekvivalentne emisije CO2. Organska tjestenina od kelja i sezonskog povrća ima još niži otisak od 0,3 kilograma CO2, a sadrži pire, poljske gljive i proizvode lokalnog porijekla. Još je jedno biljno jelo na meniju, a to je organska penne tjestenina od cjelovitih žitarica, koja dolazi s ragu umakom od rajčice, keljom i mrvicama na bazi zobenih pahuljica. Od svih jela upravo je ovo najprihvatljiviji za proizvodnju jer potrebno svega 0,2 kilograma CO2. Ovi uzorci veganskih jela imaju mnogo manji otisak od ostalih neveganskih opcija koji će se naći na jelovniku, kao što su pirjane pureće mesne okruglice, koje ispuštaju gotovo 1 kilogram ekvivalenta CO2.

Osim što će učesnicima biti ponuđena jela s niskim udjelom ugljika, organizatori COP26 kažu da će se truditi biti što održiviji u cijelom svom ugostiteljskom poslovanju. Tako će primjerice višak sastojaka hrane biti prenamijenjen za druge obroke kako bi se izbjeglo bacanje viškova, a goste konferencije će se posluživati s čašama i šalicama, eliminirajući potrebu za korištenjem čak 250.000 šalica za jednokratnu upotrebu koje se obično konzumiraju na ovakvim velikim događajima. Dobavljači su također birani prema kriterijima svojih visokih standarda održivosti u poslovanju, kao što je Mara Seaweed iz Edinburgha, koja uzgaja svoje alge bez ikakvog gnojiva ili zemlje i Benzies mrkve i krumpira, koji se pohranjuju u skladištima na pogon vjetroturbina. “Naporno smo radili na stvaranju jelovnika s niskim udjelom ugljika koji su dostupni svima. Nadamo se da će naša strategija održive hrane oblikovati jelovnike budućnosti jer svi radimo na zaštiti našeg planeta”, rekao je Kevin Watson, poslovni direktor SEC Fooda. “Osim što pružaju izvrsnu hranu bogatu nutritivnim vrijednostima, naši su jelovnici usredotočeni na lokalne i sezonske izvore, s pristupom usmjerenim prema biljkama. Oduševljeni smo što smo predstavili i surađivali s toliko lokalnih škotskih dobavljača i naši se timovi raduju što će podržati događaj”, zaključio je Watson.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.