ea0693c1f63c92abdbad4eff07077e29

Na godišnjicu smrtonosnih poplava, Belgija obećala poduzeti više u borbi protiv klimatskih promjena

GREEN_300_listici_sredina

Šteta koja se ne smije ponoviti

Belgijski premijer obećao je u četvrtak da će učiniti više u borbi protiv klimatskih promjena dok je obilježavao prvu godišnjicu razornih poplava koje su usmrtile 39 ljudi u zemlji.

Rekordna količina padalina dovela je do ozbiljnih poplava u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj prošlog srpnja, usmrtivši više od 200 ljudi, srušivši kuće i prisilivši mnoge stanovnike na evakuaciju u gumenim čamcima. Katastrofa je prouzročila štetu u milijardama eura. “Prije godinu dana, usred najgore prirodne katastrofe koju je naša zemlja ikada doživjela, Belgija je svjedočila rađanju heroja”, rekao je premijer Alexander De Croo na ceremoniji sjećanja na žrtve u istočnom gradu Liegeu, koji je teško pogođen spomenutom poplavom.

Odajući počast stanovnicima pogođenih gradova i hitnim službama, De Croo je rekao da bi katastrofa trebala potaknuti ambicioznije djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena, koje znanstvenici krive za sve destruktivnije vremenske prilike diljem svijeta. “Prije godinu dana obećali smo sami sebi da ćemo transformirati destruktivni bijes prirode u iznimnu silu za djelovanje. Možemo i moramo ići korak dalje”, rekao je.

Znanstvenici za klimu su prošle godine otkrili da su poplave povećane za najmanje 20% zbog klimatskih promjena – što odražava dugo poznato načelo da za svaki stupanj zagrijavanja atmosfera može zadržati 7% više vlage, povećavajući mogućnost obilne kiše. Šef EU-a za klimatsku politiku Frans Timmermans rekao je u četvrtak da će predložiti da EU uspostavi godišnji dan sjećanja na ljude ubijene klimatskim promjenama. “Trebali bismo imati dan za sjećanje na te žrtve klimatske krize. Ne možemo dopustiti da postanu anonimni”, rekao je.

PHOTOS BY: Guliver Image; Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.