pexels-mia-1977342

Na eko zimovanje ili bijeg u toplije krajeve uz pomoć Greenpearls.com

GREEN_300_listici_sredina

Kad održivo i zeleno postane luksuzno

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kad je riječ inspiraciji putnika za održiva putovanja, čini se da je samo putovanje najveća motivacija, jer održiva putovanja znači uživanje u predivnim krajolicima. No što je sa smještajem? I kako ga lako naći?

Održivi turizam pokušava pronaći ravnotežu između korištenja i ograničenja dugoročnim planiranjem. To znači, zaštitu okoliša i lokalne kulture, kao i poboljšanje društvene ravnoteže u regijama.

Tražilica Greenpearls.com traži baš to – umjesto nas. Kao komunikacijska i informacijska platforma za održiva, ručno odabrana i jedinstvena mjesta diljem svijeta, Greenpearls širi glas o zelenim pričama što njihove članove čine jedinstvenima.

Njihov je sustav upravljanja održivošću složen tako da u obzir uzima pitanja zaštite okoliša, kvalitete, zdravlja i sigurnosti. Stvorili su 6 osnovnih kriterija održivosti koji se moraju ispunjavati kako bi neki smještaj uopće mogao biti dio njihove platforme. Prema kriterijima vezanim za održivu arhitekturu, floru i faunu, potrošnju vode i energije i upravljanje otpadom ocjenjuju smještajne kapacitete, a članovi se biraju na temelju njihovih održivih inicijativa i zelenih projekata, a da bi smještaj postao dio GreenPearls platforme mora ispuniti najmanje 80% svih kriterija.

Možda upravo zbog takvih “strožih” uvjeta, Hrvatska ima samo jedan zeleni smještaj. I to tek od ove godine!

Maslina Resort je boutique resort s pet zvjezdica koji se smjestio u istoimenom zaljevu, okružen maslinicima, kaskadnim vinogradima i borovom šumom. Kad je smještaj u pitanju, gostima su na raspolaganju 50 soba i tri vile, a zajednički nazivnik svima je potpuna privatnost, udobnost i prekrasan pogled na Jadransko more. Ekološko osviješten hotel uređen je spajanjem klasičnih mediteranskih stilova s dozom francuskog štiha, poštujući prirodu i ambijent u kojem se nalazi. Niske zgrade obložene su drvenom fasadom, a za izgradnju su korišteni lokalni materijali.

Prema Greenpearls tražilici najveće prednosti ovog hotela su spa s pomno odabranim uljima i biljem koje potječe od dalmatinskog organskog bilja koje se nalazi u vlastitom hotelskom organskom vrtu te restoran u kojem su sastojci regionalni te sezonski i organski.

Ne samo da je održivost sve veći društveni problem, već potrošači postaju svjesniji održivih praksi u hotelima kako protok informacija postaje transparentan. Prema Booking.com-ovom Izvješću o održivim putovanjima za 2019. godinu, 70% svjetskih putnika kaže da bi vjerojatnije rezervirali smještaj znajući da je okrenut prema ekologiji. Ipak, polovica ispitanika je dodala da nije lako pronaći hotel sa stvarnim ekološkim kredibilitetom pa je Greenpearls.com odličan odgovor na njihove zahtjeve.

Postavlja se samo još jedno veliko i logično pitanje. Zašto Hrvatska, turistička zemlja, ima samo jedan resort na popisu ove zelene tražilice pred kojom je velika budućnost!?

PHOTOS BY: Pexels, Facebook Page Maslina Resort / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.