enric-domas-Au8DnGDJz-g-unsplash

Muzej posvećen rijeci Ter na web stranicama nudi audio doživljaj ptičjeg svijeta koji tamo obitava

GREEN_300_listici_sredina

Za sve uzraste

Ljubitelji ptica, od sada mogu na web stranicama jednog od katalonskih muzeja slušati njihovo glasanje, kao i naučiti nešto o ekosustavu koje obitava duž rijeku Ter.

Ako ste se ikad pitali kako zvuče određene vrste ptica koje obitavaju uz rijeke, možda vam u tome može pomoći službena web stranica katalonskog muzeja “Museo del Ter” koji je posvećen industrijalizaciji oko rijeke Ter u 19. stoljeću. Naime, ovaj muzej smješten u Barceloni nudi između ostalog i dio posvećen pticama koje obitavaju oko i duž rijeke Ter dugačke više od 200 kilometara i koja se slijeva u Sredozemno more.

Osim u postavu samog muzeja otvorenog 2004. godine kao dio Muzeja znanosti i tehnologije Katalonije, a 2012. preimenovan u “Museo del Ter”, ptice su svoj dio dobile i na službenoj web stranici u vidu audio-vizualnog sadržaja. Tako primjerice, ako ste se ikad zapitali kako zvuči čaplja, patka, roda i mnoge druge ptice, potrebno je samo mišem dotaknuti pticu, a na vama je onda samo da uživate u njezinom pjevu. Naravno, na stranici se nalaze i ptice specifične za područje rijeke Ter pa uz to je moguće i educirati se o rijetkim tamošnjim vrstama. Prelistate li cijelu stranicu, naći ćete informacije o ptičjem svijetu u Barceloni i okolici. Iz muzeja su se osvrnuli i na problem klimatskih promjena koje itekako utječu na staništa ovih kralježnjaka. No, osim njih, problem je i industrijalizacija. “Zatopljenje planeta tijekom posljednjih desetljeća uzrokuje značajne promjene u strukturi i funkcioniranju prirodnih sustava, kao i u načinu njihovog rada. U kontekstu mediteranske regije, teško je identificirati one promjene povezane s klimatskim promjenama koje su se mogle dogoditi u rijekama regije, jer su one već visoko regulirane i izmijenjene su prekomjernim slivovima i širokim rasponom infrastrukture. Međutim, nedavne studije pokazuju da se niski riječni tokovi i učestalost ekstremnih temperatura povećavaju, pa tako svjedočimo izmijenjivanju elementarnih nepogoda; od suše do poplava”, stoji na stranici. 

Ako vas put još uvijek nije nanio u Barcelonu u audio doživljaju tamošnjih rijeka možete uživati ovdje.

PHOTOS BY: Unsplash, screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.