Palenta je na našim prostorima tradicionalna namirnica: u nekim krajevima Hrvatske zovu je još i pura, žganci, proja… alenta se dobiva od kukuruznog brašna, a naši stari pripremali su je kao kašu i često posluživali s mlijekom, vrhnjem ili kiselim mlijekom. Bogata je vlaknima koja ne možemo probaviti i iskoristiti, ali koja upravo zato prolaze kroz naša crijeva i na sebe uzimaju toksine. Odnosno, u doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice, potiču rad crijeva, a time i detoksikaciju organizma.
S palentom postoje brojni recepti, a većina ih je ukusna i zdrava. Ova se namirnica odlično sljubljuje s povrćem, a mi smo pronašli kombinaciju s tikvicama – muffine kojima nećete moći odoljeti.
Sastojci za 12 muffina
- 2 manje tikvice
- 4 jajeta
- 1 šalica palente (200 ml)
- malo praška za pecivo
- sol, papar i češnjak u granulama
- sjemenke po izboru
Priprema
U većoj zdjeli naribajte tikvice i dodajte jaja. Sve izmiješajte pa začinite (sol, papar, češnjak u granulama). Umiješajte palentu i prašak za pecivo pa sve izlijte u kalupe za muffine. Pospite sjemenkama i stavite da se peče u pećnicu na 200 stupnjeva 30-ak minuta. Izvadite i poslužite.