MS Energy najveći je hrvatski proizvođač električnih bicikala: ‘Većinu naših proizvoda izvozimo na europsko tržište’

GREEN_300_listici_sredina

Intervju s potpredsjednikom uprave Žarkom Kruljcem

Da bismo kupili električni bicikl, romobil ili pak motocikl visoke kvalitete, ne moramo tragati za nekim inozemnim brendovima kad nam domaći brend MS Energy nudi sve to. Tvrtka sa sjedištem u Rugvici najveći je domaći proizvođač električnih bicikala, a njihovi su proizvodi nadaleko priznati u europskim zemljama. O svemu nam je više otkrio potpredsjednik uprave M SAN Grupe Žarko Kruljac pod čijim je okriljem ovaj brend održivih prijevoznih sredstava.

U moru stranih brendova koji nude električne romobile i bicikle, od 2019. godine na europskom se tržištu premetnuo domaći brend MS Energy. Tvrtka sa sjedištem u Rugvici nedaleko od Zagreba dio je M SAN grupe još od 1995. godine, a u posljednjih godinu dana postala je najveći hrvatski proizvođač i prodavač električnih bicikala. Lani je tvrtka proizvela oko 10 tisuća električnih bicikala, od toga njih 1700 prodani su na domaćem tržištu. Misija brenda je kreirati pouzdane visoko kvalitetne proizvode te ponuditi kupcima održivi alternativni prijevoz. Uz električne bicikle koji su perjanica njihovog poslovanja, u asortimanu nude i električne romobile i motocikle koji postaju sve češća gradska prometala posljednjih godina. Za Green.hr razgovarali smo sa Žarkom Kruljcem, potpredsjednikom uprave M SAN Grupe koji nam je otkrio detalje o ovoj vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju električnih bicikala, romobila i motocikala, ali i dao svoj stav o tome čeka li nas u skoroj budućnosti potpuna elektrifikacija na prometnicama.

Vaša je tvrtka poprilično mlada, što je bila misao vodilja pri osnivanju ovog brenda?

S obzirom na to da je budućnost našeg planeta zajednička odgovornost, a imajući na umu i ciljeve koje je Europa postavila u kontekstu dekarbonizacije prometa, ulazak u zelene tehnologije za nas je bio logičan korak. Brend MS Energy u vlasništvu je M San grupe koja je osnovana 1995. godine, a hrvatskom tržištu predstavljen 2019. godine s misijom kreiranja domaćih proizvoda koji će biti odgovor na potrebe onih koji biraju potpunu slobodu kretanja, vrhunski dizajn i održivi pristup mobilnosti.

Kakva je zainteresiranost domaćeg tržišta za električnim biciklima, romobilima i motociklima?

Želja nam je prvenstveno na domicilnom tržištu ponuditi opciju električnih bicikala visoke kvalitete i prihvatljivih cijena. Sigurni smo da MS Energy svojom kvalitetom i dosegom može parirati svakom brendu kojeg danas vidimo u našim gradovima. Zašto platiti premiju na brend više ako možete voziti kvalitetan MS Energy bicikl po prihvatljivoj cijeni? Iako smo sada zadovoljni svojom proizvodnjom, cilj nam je povećati proizvodnju na 50 tisuća električnih bicikala godišnje. Već u prvoj godini rada, dosegnuta je petina ciljanog kapaciteta.

Na koji ste proizvod najponosniji?

Iznimno smo ponosi na sve naše proizvode i uvijek rado informiramo o svim prednostima električnih vozila, a isto tako vjerujemo da bi svaki zaposlenik M SAN grupe odabrao različitog favorita unutar našeg asortimana. Međutim, prednost u ovome trenu dajemo našim gradskim i lako sklopivim električnim biciklima koji su uistinu brzo pronašli svoju publiku i koji se vrlo rado kupuju i učestalo koriste jer olakšavaju kretanje gradskim prometnicama.

Dojma sam da na ulicama sve više možemo susresti primjerice električne romobile, ali i bicikle, mislite li da smo kao narod postali iole ekološki osvješteniji ili se samo radi o praktičnosti?

Električni bicikli i romobili, a sve više i električni automobili, u inozemstvu postaju standard. I u Hrvatskoj budućnost e-bicikala izgleda obećavajuće i očekujemo rast popularnosti svih električnih prijevoznih sredstava. Razloga je više – ljudi su sve svjesniji utjecaja fosilnih goriva na klimu i biraju ekološki prihvatljivija prijevozna sredstva. E-bicikli su, k tome, pristupačan i praktičan način prijevoza, posebno u gradovima, a odlična su alternativa automobilima, koja najviše dolazi do izražaja u urbanim područjima gdje promet i parkiranje mogu biti itekako izazovni.

Zašto je električni bicikl najpraktičniji odabir za vožnju?

Zahvaljujući svojim performansama, električni bicikli odličan su odabir za vožnju po gradskim gužvama, kao i vožnju po neravnim terenima, za dulje i kraće vožnje, čak i za one osobe koji možda nisu u vrhunskoj formi. Neki modeli mogu se lako sklopiti i pospremiti u prtljažnik što ih čini idealnim za putovanja, a velike punjive baterije imaju kvalitetan domet pa oni koji uživaju u dužim vožnjama ne moraju biti opterećeni trajanjem baterije. Bicikli su opremljeni prednjom i stražnjom LED rasvjetom, sigurnosnim zvonom te reflektorima. Posebno smo ponosni na naše inovacije. Svi naši električni bicikli i romobili opremljeni su pouzdanim motorima i baterijama, a ono što obično ljude zanima je koliko traje baterija. Uvijek volimo napomenuti da se vijek baterije može produljiti, odnosno pravilnim rukovanjem se može osigurati maksimalni vijek trajanja, pravilnim održavanjem i upravljanjem e-biciklom i e-romobilom. S obzirom na to da nam je sigurnost naših kupaca iznimno važna, osiguravamo i kvalitetnu, trendi i inovativnu zaštitnu opremu – naše MS Energy pametne kacige, osim što osvajaju jedinstvenim dizajnom, imaju i dodatnu opremu poput ugrađenih prednjih i stražnjih svjetala, priključak za USB punjač i slično.

Nudite li svoje proizvode stranom tržištu? Kakva je zainteresiranost?

Većinu ebicikala MS Energy izvozi na tržište EU gdje smo u određenom broju prodajnih mjesta prisutni u gotovo svim zemljama. Posebno smo ponosni da su nas potrošači prihvatili u Sloveniji, Irskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj gdje je većina proizvedenih bicikala i isporučena. Prodaja je disperzirana na retail, specijalizirane sportske dućane kao i krajnje kupce poput poduzeća za dostavu. U ovom trenutku još dogovaramo isporuke u Španjolsku kao i Veliku Britaniju nakon čega ćemo se dodatno posvetiti izgradnji brenda, poboljšanju distribucije i konsolidaciji poslovanja na tržištima na kojima smo prisutni. Planiramo se nametnuti dizajnom, cijenom i kvalitetom proizvoda i vjerujemo da imamo dobru priliku izgraditi prepoznatljiv brend na razini Europe. Sigurni smo da možemo odgovoriti na svaki zahtjev tržišta.

Od romobila i bicikala, možda je najnezastupljeniji električni motocikl. O kakvom je motociklu zapravo riječ?

Naš eMotocikl MS ENERGY CYBER ekološka je alternativa tradicionalnim motociklima na benzin. Izgledom podsjeća na pravu sportsku jurilicu i ima vrhunske performanse, konstrukcijski je vrlo čvrst i vožnja ovoga modela je izuzetno ugodna. Pokreće ga snažan motor od 3.000 W koji pruža dovoljno snage za ubrzanje i krstarenje. CYBER je serijski opremljen prednjom i stražnjom hidrauličnom disk kočnicom što omogućava kratak zaustavni put i vrlo efikasno kočenje na različitim podlogama. U standardnoj opremi dolaze dvije električne baterije koje omogućavaju doseg do 100 kilometara, odnosno do 50 km po svakoj bateriji. Dodatna prednost ovog motora je serijski ugrađena bravica („locker“) za zaključavanje kacige pokraj sjedišta. Zahvaljujući elegantnom dizajnu i izvrsnim performansama, MS Energy eMotocikl CYBER je idealan za gradsku vožnju.

Mislite li da ćemo nekad u budućnosti zaista s prometnica “izbaciti” vozila na gorivo?

Bitno je naglasiti da već sada velika većina država EU prepoznaje potrebu za zdravim životom i subvencionira kupnju električnih bicikala koji na takav način postaju još prihvatljiviji za potrošača. Pogledamo li samo kategoriju e-bicikala, trenutačno najveće tržište je u Njemačkoj gdje ih se godišnje proda dva milijuna. Neki od projekata poput JobBike u Njemačkoj omogućili su firmama da svojim zaposlenicima ponude električne bicikle po najpovoljnijim uvjetima. Nadamo se da će se i kod nas pojaviti takva inicijativa i da će eMobilnost postati bitno značajnija tema.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Planirate li proširiti asortiman na neka druga električna vozila?

Robna marka MS Energy je prošle godine proizvela oko 10 tisuća električnih bicikala, od kojih 1700 je isporučen o na hrvatskom tržištu. Pojedina tržišta, poput domaćeg koje je na ukupno pet tisuća prodanih jedinica, nisu blizu zasićenja tako da je nama u planu ove godine značajno povećati proizvodnju. Pripremaju se i novi modeli za sezonu, a treba još završiti oko tisuću komada sklopivih modela bicikala. Također, što se tiče e-bicikala, Cilj nam je više ne raditi tipizirane bicikle, već omogućiti našim kupcima da svatko od njih putem konfiguratora može birati što od opreme želi, a te stavke će u konačnici utjecati i na samu cijenu bicikla.

PHOTOS BY: Facebook, msenergy.hr, press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.