GF3D-Brannfill3d-7

Možete li zamisliti da su ovi proizvodi za dom napravljeni iz otpada od proizvodnje tjestenine?

GREEN_300_listici_sredina

Nulta stopa otpada iz proizvodnje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Vitrine za trgovine, namještaj za dom, detalji za uređenje doma sve to ispisuje poljska tvrtka kojoj je glavni materijal otpad iz proizvodnje tjestenine, a misija tvrtke je nulta stopa otpada u toj istoj proizvodnji.

Već smo se nekoliko puta uvjerili kako od potpuno neočekivanih materijala mogu nastati brojni proizvodi, pa čak i stambeni prostori. Jedan takav predstavila je i poljska tvrtka GREENFILL3D. Naime, u suradnji s Maspexom, jednim od najvećih europskih proizvođača hrane, GREENFILL3D  prikuplja otpadne pšenične mekinje iz proizvodnje tjestenine koje se zatim prosijavaju i osuše, a nakon što su pripremljene, pšenične mekinje se kombiniraju s polimliječnom kiselinom, poznatom kao PLA, kako bi se razvio filament koji se koristi u 3D ispisu.

Na taj način tvrtka izrađuje, odnosno ispisuje vitrine za trgovine, police koje se mogu iskoristiti kod kuće, kao i mnoge druge proizvode za uređenje interijera. “Riječ je zapravo o zero waste namještaju s pšeničnim mekinjama, što mu daje jedinstvenu površinsku obradu i miris pečenog kruha. Miris se također zadržava na gotovim 3D ispisima”, rekli su iz tvrtke. Kako tvrde, ideja je usklađena sa suvremenim ciljevima nulte stope otpada, korištenjem nusproizvoda otpada za obnavljanje novog proizvoda. U prosincu prošle godine izbacili su prvi prototip takve vrste namještaja, a sada već istražuju druge namjene materijala uključujući automobile, dizajn interijera i industrijske aplikacije.

PHOTOS BY: greenfill3d.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.