279175447_531144098413020_135022683627969034_n (1)

Možete li vjerovati da je ovaj bazen nekoć bio transportni kontejner?

GREEN_300_listici_sredina

Ekološka alternativa uobičajenim bazenima

Bazeni napravljeni od transportnih kontejnera postaju sve popularniji, budući da su isplativija i održivija opcija od uobičajenih bazena te puno lakša za održavanje.

Brodski kontejneri često putuju samo u jednom smjeru iz Kine te nakon što se jednom iskoriste, uglavnom samo zauzimaju prostor u lukama. Zato se sve češće ovi kontejneri pretvaraju u korisnije prostore poput ureda, galerija, mini kućica, a sada i bazena. Ovo je ujedno i odličan način da se starom transportnom kontejneru da drugi život.

kontejner

bazen

Ovi bazeni izrađeni od modificiranih brodskih kontejnera su ojačani betonom i zatim napunjeni vodom. Mogu se postaviti iznad zemlje ili djelomično uroniti te se mogu prilagoditi značajkama kao što su palube, stepenice ili okviri. Ovakvi bazeni su izvrsna opcija za sve one koji žele uživati u svim prednostima bazena bez visoke cijene i uz održivije rješenje. Skupovi kontejnera za otpremu također su fleksibilni u svojoj konfiguraciji, tako da ih možete prilagoditi svojim specifičnim potrebama. Osim toga, savršeni su za male prostore i mogu se lako postaviti u vašem dvorištu.

Bazeni od transportnih kontejnera imaju zaista mnogo prednosti. Osim što su isplativi, izdržljivi i prenosivi, također se i vrlo brzo mogu postaviti. Za razliku od tradicionalnih podzemnih ili nadzemnih bazena, čija instalacija može potrajati tjednima ili čak mjesecima, bazeni od transportnih kontejnera se mogu postaviti začas. U većini slučajeva bit će potrebno samo nekoliko dana da se vaš bazen instalira i pripremi za upotrebu. Isto tako, koliko brzo dođu, jednako brzo mogu i otići. Ako se trebate preseliti, jednostavno ispraznite bazen i ponesite ga sa sobom. Ovakvi bazeni se mogu smjestiti u stražnji dio kamiona i s lakoćom prevesti u vaš novi dom.

Ako se brinete o trajnosti ovakvih bazena, istina je da su bazeni od transportnih kontejnera izuzetno izdržljivi. Izrađeni su od čelika, koji je jedan od najtrajnijih dostupnih materijala. Ovi spremnici za transport su dizajnirani da izdrže godine i godine habanja, tako da možete biti sigurni da će vaš bazen moći izdržati svako ljeto.

Sve više vlasnika kuća uzima u obzir i utjecaj koji će projekt postavljanja bazena imati na okoliš. Ako odaberete ovakav tip bazena, možete biti sigurni da ste napravili zeleniji izbor. Ovi bazeni izrađeni su od recikliranih materijala, tako da se možete osjećati dobro zbog svoje odluke da ga postavite. Osim toga, koriste manje vode od tradicionalnih bazena, što je izvrsno za očuvanje dragocjenih resursa.

Zbog sve veće potražnje za ovakvim bazenima sve više je i tvrtki koje se time bave. Jedna tvrtka sa sjedištem u Teksasu pod nazivom Modpools bilježi sve veći rast prodaje ovakvih bazena. “Modpools predstavljaju prvu pravu inovaciju koju je industrija dvorišnih bazena vidjela posljednjih desetljeća”, izjavio je vlasnik i kreator Paul Rathnam u priopćenju za javnost. “Oni nude razinu svestranosti i neposrednosti koju jednostavno ne možete dobiti s tradicionalnim betonskim bazenima, što ih čini uzbudljivom opcijom za potrošače koji žele bazen, ali oklijevaju iz raznih razloga.” Modpools omogućava korisnicima da sami dizajniraju svoje bazene preko web stranice. Sami možete odabrati boju, veličinu, hoćete li bazen smjestiti iznad ili ispod zemlje i na kraju možete dodati razne dodatke od mlaznica do grijača.

Druge tvrtke, poput Trek Pools, idu korak dalje i nude alternative kloru. Ova tvrtka posebno koristi nešto što se zove Ultra UV2, što koristi snagu UV svjetla. Ekološki je siguran, učinkovitiji u ubijanju bakterija od klora i neće oštetiti vašu kosu, kao što to čini klor. Osim toga, tvrtka nudi i korištenje pametne kontrole kao i LED svjetla za nadogradnju ovakvog bazena.
Cijene ovakvih bazena mogu varirati ovisno o veličini, vrsti i tvrtki s kojom surađujete. Često mogu koštati između 7 000 i 10 000 američkih dolara, no ovisno o tome koje sve dodatke za bazen odaberete, mogu koštati i do 28 000 dolara.

Očigledno, ovaj novi tip bazena ostavlja trag u industriji bazena kao ekološki prihvatljiva alternativa tradicionalnim varijantama i samo je pitanje vremena kada ćemo ih vidjeti i u Hrvatskoj.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.