Može li tetoviranje biti održiva industrija? Razgovarali smo s tattoo artisiticom

GREEN_300_listici_sredina

Odgovornost tattoo svijeta

U posljednje vrijeme sve se više govori o tome kako i na koji način industrija tetoviranja može postati ekološki odgovornija. Postoje razne alternative, a vrijeme će pokazati hoće li one zaživjeti u svijetu. U jednom zagrebačkom tattoo studiju već jesu.

Ukrašavanje tijela tintom već je stoljećima poznat trend. Ono ne potječe samo s jednog određenog područja, već je tetoviranje u povijesti bilo poznato u mnogim civilizacijama. Njihova su značenja kroz povijest uistinu razna, a i današnje ukrašavanje tijela za svakog pojedinca ima  posebno značenje i posebno mjesto na tijelu. Sitne tetovaže, ocrtavanje cijelog tijela, imena dragih osoba, životinje, horoskopski znakovi pa čak i oni znakovi koji ništa ne znače prošli su i kroz kreativne ruke tattoo artistice Ane Kušter poznatije kao Annoe koja je prije gotovo dvije godine s dvije prijateljice otvorila Bura Tattoo studio za tetoviranje u srcu Zagreba.

U svijetu gdje nam prijete klimatske promjene, gdje mnoge industrije pokušavaju ozeleniti svoje poslovanje, postavlja se pitanje može li i tattoo industrija biti ili postati održivija? “Budući da je tattoo industrija daleko napredovala unutar zadnjeg desetljeća, sada možemo koristiti puno potrošnih materijala koji su napravljeni od biorazgradive plastike. Tako sada možemo birati folije, vrećice za motanje opreme i sav ostali zaštitni materijal od razgradivog materijala dok se prije sve radilo s običnim plastičnim vrećicama”, opisuje nam Ana.

U njihovom studiju već dulje vrijeme klijenti biraju održivije alternative boja pa kako nam naglašava vlasnica, u Buri koriste veganske boje i one koje ne sadržavaju akril. “Najčešća pitanja koja dobivamo u zadnje vrijeme kad netko dođe na tetoviranje ili se naručuje vezana su za tattoo tinte – jesu li one veganske. U našem studiju koristimo samo veganske boje koje su certificirane po europskim standardima” ističe ova tattoo kreativka koja tvrdi kako je i dalje najveći problem u industriji tetoviranja plastika. “Najštetnija za okoliš je još uvijek sva plastika jer svaki dio opreme mora biti zaštićen. Stoga tu ima dosta zamatanja; od radne površine, tattoo mašinica, kabela pa sve do stola i stolice”, opisuje, ali dodaje kako u Buri pokušavaju doskočiti tom problemu i traže načine da zloglasnu plastiku zamijene održivijim alternativama. “Nedavno smo pričali s kolegom tattoo artistom iz Slovenije Jurom Pozneom kako smanjiti potrošnju plastike i papirnatih ručnika. Trudimo se proizvoditi što manje otpada te naučiti i minimizirati potrošnju rukavica”, otkriva nam Ana.

Prema riječima tattoo artistice, industrija tetoviranja sve je češće počela nuditi održivije alternative u vidu opreme i svih dodatnih materijala, koje studiji pokušavaju na velika vrata implementirati u svoj rad. “Kada su se proizvođači tattoo opreme odlučili na ponudu biorazgradive plastike, uveli smo taj materijal u sve ono što je nekoć bila tradicionalna plastika. Time dajemo svoj doprinos održivosti, a i budno pratimo nove ekološki prihvatljive inovacije kako bi ih čim prije uveli u radni proces te i dalje napredovali u tom segmentu”, tvrdi vlasnica studija.

Već po samom ulasku u studio Bura imate osjećaj kao da ste ušli u neku zelenu relaksirajuću oazu, a za to je zaslužna ekipa iz studija koja obožava prirodu pa vam se čini kao da ne postoji biljka koja već nije tamo. “Budući da obožavamo biljke studio nam je pun biljaka (nikada nije dovoljno). Tako i u našim domovima vlada zelenilo. Klijenti nam kažu da nam studio izgleda kao agencija za marketing, a ne tattoo studio, a nama je najbitnije da se klijenti kod nas opuste i zaborave na vanjski svijet, stres i kaos”, opisuje Ana. “Jednostavno obožavamo prirodu tako da kad god stignemo idemo napuniti energiju (koju svaki dan poklanjamo ljudima) u prirodu, na svjež zrak, u šumu, u planine, na more. Cijelom timu iz studija je priroda inspiracija. Obožavamo biljke, gljive, cvijeće i to se vidi i u našim radovima”, zaključuje Ana koja se iznova raduje novim umjetničkim djelima na tijelima svojih klijenata, željno iščekujući nove ekološke inovacije u tattoo svijetu.

PHOTOS BY: Karla Birkić, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.