299550710_2282355905258347_6040537324536592720_n

Moržica Freya eutanazirana je jer je navodno bila prijetnja ljudima, a sad se skupljaju novci za njezin spomenik

GREEN_300_listici_sredina

Ima li ovo smisla?!

Nakon što je tijekom vikenda eutanazirana moržica Freya koja se pojavljivala na norveškim fjordovima, internetskom kampanjom u Norveškoj je prikupljeno više od 20 tisuća dolara za izgradnju spomenika njoj u spomen.Freya je nažalost ubijena kako ne bi bila ugrožena sigurnost znatiželjnih promatrača koji se nisu odazivali na znakove upozorenja da joj ne prilaze.

Freya je stekla svjetsku slavu nakon što je primijećena kako uživa u fjordu u Oslu. Eutanazirana je ovih dana nakon što su dužnosnici objavili da 600 kilograma teška životinja pokazuje znakove stresa te je potencijalna prijetnja ljudima koji se ne drže preporučene udaljenosti. “Odluka o eutanaziji donesena je na temelju ukupne procjene opasnosti za sigurnost ljudi”, rekao je čelnik norveške uprave za ribolov Frank Bakke-Jensen. “Pomno smo analizirali sva moguća rješenja. Zaključili smo da ne možemo zajamčiti dobrobit životinji ni na koji mogući način”, dodao je. Tvrdi da su pozivi ljudima da se drže podalje bili uzaludni.

Organizator internetske kampanje kojom se skuplja novac rekao je da je cilj da spomenik služi kao podsjetnik budućim generacijama o potrebi očuvanja životinja.  “Eutanazija Freye šalje izrazito negativnu poruku da Norveška, a posebno Oslo, ne mogu osigurati prostor za divlje životinje“, rekao je Erik Holm. “Podizanjem kipa Freyi koja je postala simbol u tako kratkom razdoblju podsjećat ćemo sebe (i generacije koje dolaze) da ne možemo i ne trebamo ubijati ili rješavati se prirode kad nam se nađe na putu”, kaže Holm. Freya, vjerojatno petogodišnjakinja, bila je viđena i u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Danskoj i Švedskoj, no svoja je ljeta odlučila provoditi u Norveškoj. Usprkos opetovanim upozorenjima, znatiželjni promatrači nastavljali su se približavati moržici kako bi ju fotografirali.  Morževi u pravilu nisu agresivni prema ljudima, no mogu to postati ako osjete prijetnju.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.