feeh-costa-JYm-kkXE_f8-unsplash

Mogu li se časopisi reciklirati? Provjerite ovim jednostavnim testom…

Odvajanje otpada bez dileme

Papir s glatkom i sjajnom površinom često zbunjuje potrošače jer ponekad ne znaju kako pravilno zbrinuti takav papir. Sjajne stranice časopisa, brošura, letaka i neželjene pošte ne trebaju vam predstavljati problem prilikom odvajanja otpada. Saznajte kako možete biti sigurni da ste takav papir ubacili u pravu kantu…

EU proizvodi više od 2,5 milijardi tona otpada godišnje, uglavnom iz kućanstava, a to uključuje i mnoge materijale koji bi se lako mogli reciklirati. Kada ljudi ne znaju što napraviti s nekim predmetom, jednostavno ga odbace u kantu za miješani otpad iako bi ono trebalo završiti u kanti za recikliranje. Stari časopisi često završe u krivoj kanti, ali to ne bi trebao biti slučaj i šteta je da bude. Iako se obrađuju određenim aditivima, sjajne stranice časopisa mogu se reciklirati zajedno s uobičajenim papirnatim proizvodima.

Glossy katalozi i časopisi sastoje se od presvučenog papira. Nakon što se obični papir napravi od drvenih vlakana, dobivaju sjajni sloj od posebnog aditiva poput fine gline. Glina prodire u prostor između drvenih vlakana i stvara glatku, ujednačenu površinu. Budući da su ove vrste premaza prirode, većina se časopisa može reciklirati onako kako jesu. Stranicama će se u pogonu za recikliranje ukloniti sjaj, zajedno s tintom, i kombinirati sa svježom drvenom celulozom za izradu novih proizvoda.

Prilikom recikliranja starih časopisa imajte na umu nekoliko stvari. Plastični omot u kojem dolaze neka izdanja časopisa, uzorci šminke ili parfema koji su zalijepljeni na stranicama časopisa obavezno se moraju pravilno odvojiti u kantu za plastiku. Iako je većina časopisa presvučena prirodnim materijalima, neki su presvučeni vrstom plastike koja se naziva polietilen (PE). Papir premazan PE-om ne može se reciklirati i treba ga baciti. Da biste vidjeli ima li stranica PE premaz, pokušajte ju poderati. Stranice koje se lako trgaju sadrže prirodni sjaj i mogu se reciklirati, a stranice koje je teško poderati ne mogu se reciklirati. Papir koji ne ostane zgužvan kada ga zdrobite u ruci, vjerojatno je također obrađen plastikom. Nakon što utvrdite da su vaši časopisi ili katalozi spremni za pogon za reciklažu, možete ih zbrinuti s ostalim novinama, bezvrijednom poštom i drugim proizvodima od papira.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.