Photo 26-09-2022, 15 01 28

Modnu prijestolnicu domaća dizajnerica zamijenila je mirnijim načinom života u rodnom gradu i otvorila prvi showroom

GREEN_300_listici_sredina

Velike promjene u samo godinu dana

Staša Randall je ime koje se krije iza brenda STASA, a radi se o mladoj pulskoj dizajnerici koja je posljednjih šest godina provela živeći i radeći u Londonu gdje je izgradila popriličnu impresivnu inozemnu karijeru. Staša je u protekloj godini doživjela velike promjene, a ostvarila joj se i dugogodišnja želja...

Staša Randall ljubav prema šivanju naslijedila je od svoje majke kostimografkinje, a prvi put se susrela s iglom i koncem kada je imala svega četiri godine. Zapravo, njezina cijela obitelj povezana je s dizajnom i umjetnošću pa je bilo sasvim prirodno da Staša krene njihovim stopama. Mlada dizajnerica je odmah po završetku studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu odselila u London. Tamo je živjela i radila šest godina, ali oduvijek je znala da će se jednog dana vratiti kući. Na taj dugoplanirani povratak potaknula ju je pandemija. “Moj suprug oduvijek voli Hrvatsku i to mi je još više ukazivalo na to da će se preseljenje sigurno dogoditi prije ili poslije. Želja za povratkom je najviše došla do izražaja u vrijeme korone kada je situacija u Londonu bila zaista teška i nismo bili u mogućnosti previše se kretati. Tada smo odlučili da je vrijeme da spakiramo stvari. U rujnu 2021. odlučili smo preseliti naše živote iz Londona u Pulu“, rekla nam je Staša.

Prošlo je godinu dana od njezina povratka, a već su se dogodile velike stvari – otvorila je showroom u rodnoj Puli i izbacila zimsku kolekciju koju će ove sezone nadopuniti novim komadima. “Šest godina u velikom gradu ponekad se može činiti kao mnogo više jer je stil života izrazito intenzivan. Veliki grad puno daje, ali i iscrpljuje. Uostalom, meni kao djevojci s mora, jako je nedostajalo sunce i priroda, kao i obitelj i bliski ljudi. Ta posebna mirnoća, polagani način života i okruženost prirodom su ono što nam je zaista trebalo, a uz sve to, tu su moja obitelj i prijatelji. Veliki čimbenik preseljenja bio je i moj posao. Od samih početaka pokretanja brenda moj posao je baziran u Istri. Radila sam na daljinu punih šest godina što je zaista bio izazov. Preseljenje natrag u rodni grad mi je doista olakšalo posao. Sada mi je zaista sve ovdje”, kaže dizajnerica.

Godine provedene u Londonu naučile su je mnogo toga, a dragocjeno znanje uvijek će biti dio nje. Sve što je naučila radeći s velikim modnim dizajnerima, vještine i iskustva sada primjenjuje u svom poslu. Kako nam objašnjava Staša, London je veliki grad pun mogućnosti pa tako postoji prostor i za manje modne brendove od kojih ljud tamo rado kupuju. Iako je riječ o puno većoj zemlji od Hrvatske, Staša kaže da ne misli da puno zaostajemo kada su u pitanju ekološki prihvatljiviji modni brendovi i ekološka osviještenost općenito. Primjećuje da se sve više govori o sporoj modi i sve više domaćih dizajnera okreću se tom pokretu. “Smatram da će zato što smo manji i brinemo više o prirodi kod nas to biti i učinkovitije“.

Kako smo ranije spomenuli, Staša je ostvarila dugogodišnju želju otvorenjem vlastitog showrooma. “Oduvijek sam sanjala imati svoj studio/showroom i eto – napokon je došao i taj dan! Iako ima još nekih sitnica za napraviti u studiju, otvorila sam vrata u srpnju. Kako sam imala puno posla tijekom sezone, jednostavno nisam imala vremena napraviti nekakav event povodom otvorenja. Ipak, najbitnije je da su vrata uvijek svima otvorena i da su svi dobrodošli“.
STASA showroom došao je kao dašak svježeg zraka u Puli budući da dućana s domaćim dizajnom i unikatnim rukotvorinama tamo itekako nedostaje. “Neki drugi istarski gradovi su puno jači i više brinu o tome da se domaći dizajn prodaje i promovira, što odaje dojam da je nekima ipak bitno da podržavaju održivu modu“, kaže nam Staša.

Povratak u Hrvatsku Staši je omogućio i jednu bitnu suradnju koja je u skladu s filozofijom njezinog brenda. “Ovo proljeće sam dobila natječaj za izradu idejnog rješenja radne odjeće za Amicor Green Resort na Hvaru, novo otvoreni resort od Valamara. Cijeli koncept baziran je na održivosti i zaista sam uživala u kreiranju radne odjeće. Ono na što smo najviše pažnje usmjerili je da većina materijala bude prirodni materijal. Dizajn je vrlo minimalan i ležeran, odlično uklopljen s interijerom i “pričom” cijelog resorta”.

Ako se nađete u Puli, svakako posjetite showroom na adresi Kolhiđanska 5 jer Staša trenutno priprema jednu manju zimsku kolekciju, odnosno nadopunu prošle zimske kolekcije. Za proljeće je priredila jednu malo veću modnu poslasticu za proljetnu/ljetnu kolekciju kojoj se također veselimo.

PHOTOS BY: Staša Randall / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.