5dfce70add978297a967e1409002e586

Moda nakon pandemije

GREEN_300_listici_sredina

Jednostavnija, pročišćenija i estetski manje oku napadna moda je prožela ulice svjetskih metropola nakon pandemije koronavirusa.

Pravo vrijeme je za promjene i u segmentu mode koja polako, ali sigurno, postaje slow fashion. Organski pamuk ste dobro upoznali, no znate li što je zapravo koba ili odjeća od lišća ananasa?

Kada su sve mjere kretanja i rada u našoj zemlji konačno ublažene, primijetili ste vjerojatno jednu zanimljivost – porastao je broj posjeta sportskim trgovinama, slavni brandovi koji u svojoj ponudi imaju odjeću za rekreaciju nude velike popuste, dok je prodaja sportskih rekvizita, a posebno bicikala, dosegnula svoj vrhunac u odnosu na prošle godine. No, osim sportske odjeće, porasla je potražnja i za kvalitetnijom održivom odjećom koja štiti planet. Ovo je pet trendova u modi nakon pandemije koji bi se zasigurno mogli zadržati:

Organski pamuk

Organski pamuk kao eco friendly alternativa klasičnom pamuku se polako, ali sigurno utkao u mainstream vode. Bez upotrebe teških kemikalija, dodatne potrošnje vode ili upotrebe drugih supstanci koje bi mogle naštetiti okolišu ili farmerima, organski pamuk je bez sumnje postao investicija koja daje bolje rezultate. Modni brandovi poput Reformationa ili Vegan Scouta proizvode kolekcije gotovo u cijelosti nastale od organskog pamuka. Kao zamjena organskom pamuku sve više se koristi i konoplja i bambus, također pogodni za koketiranje s modnim tekstilom.

Učinite više s onim čega manje imate

Već se prošle godine osjetio značajan porast ekološke osviještenosti među ljudima, a dio tog otkrića povezan je uz spoznaju da i s manjom količinom odjeće u ormaru možete sasvim dobro živjeti i uz to izgledati besprijekorno. Popularnost kapsulne kolekcije koja se veže na kreiranje garderobe od svega nekoliko komada, poput 2 haljine, 2 para hlača, 5 košulja i 3 blejzera, do perfekcionizma su dovele Nordijke, inače poznate po minimalizmu. Smanjeni izbor će vas u istom trenu potaknuti da više razmišljate o čistoći i izvornosti odjeće koju nosite, kvaliteti i trajnosti predmeta.

Proizvodi koji potječu od algi

Morska trava na odjeći možda na prvu ne zvuči vrlo privlačno, no modna industrija i tehnologija će vas uvjeriti kako u odjeći proizvedenoj od algi ima budućnosti. Kako bi se smanjilo onečišćenje koje tekstilna industrija svake godine učini okolišu, znanstvenici su uspjeli kultivirati bakteriju alge koja se može dovoljno razmnožiti da bi na kraju postala odjevni predmet. Pionir u proizvodnji odjeće od alge svakako je Bloom Foam, brand obuće čije potplate su nastale isključivo od biomase alge. Osim branda Bloom, svijetu je svakako poznatiji model tenisica s potpisom Kanye Westa, Yeezy Algae, izrađen u potpunosti od pjene alge.

Lišće ananasa

Iako smo ananas naviknuli gledati na tanjuru, po svemu sudeći njegovo lišće je idealna alternativa pamuku pri izradi odjeće. Dapače, cijeli tekstilno tehnološki eksperiment započeo je prije nešto manje od dva desetljeća, no ulaskom jeftinog pamuka na globalno tržište, skuplji i dugoročno održiviji materijali nekako su ostali u sjeni. Odjeća izrađena od lišća ananasa se na Filipinima, Havajima i u Brazilu u nekom trenu čak smatrala luksuzom, a oni koji su je nosili bili su prave street style zvijezde. Nakon novog vala osviještenosti u tekstilnoj industriji, odjeća od lišća ananasa ponovno stupa na scenu, ponovno se počinje proizvoditi. Lišće ananasa na interesantan se način pretvara u luksuznu vegansku kožu. Vlakna iz ananasa se obrađuju te stvaraju mrežu koja postaje snažan i fleksibilan tekstil, koji na kraju oponaša životinjsku kožu. Tvrtka Pinatex istaknula se u proizvodnji cipela, torbica i novčanika od procesuiranog lišća ananasa.

Moda nakon pandemije, Stella McCartney

Koba za eko bunde

Kada smo već spominjali alge i lišće ananasa, neće vas iznenaditi kako se i prerađivanjem običnog kukuruza može dobiti tekstil, i to ne bilo kakav, nego impozantne eko bunde. Ovaj materijal se sve više istražuje u modnoj industriji, a šuška se kako bi i Stella McCartney u skoroj budućnosti mogla koristiti kobu kao materijal pri izradi kaputa i bundi. Udruge za zaštitu životinja sve više potiču izradu odjeće od kobe zato što se na ovaj način smanjuje ugljični otisak koji ostavlja proizvodnja bundi i kaputa od poliestera ili najlona, inače najpopularnijih materijala za izradu eko bundi.

PHOTOS BY: PR Stella McCartney, Reformation / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.