Moć glazbe: Slavni britanski bend pomaže u pošumljavanju

GREEN_300_listici_sredina

Fanovi podržali inicijativu

Britanska grupa Coldplay osnovana je 1996. godine, a iza sebe ima brojne hitove, rasprodane turneje, prestižne nagrade i osam uspješnih albuma. Kako bi s fanovima proslavila dugogodišnji uspjeh, grupa je lansirala kolekciju majica, a za svaku prodanu majicu posadit će jedno stablo.

Glazba je strast koja spaja ljude diljem svijeta. Ona u svima nama budi emocije, veže nas za određene uspomene, u njoj pronalazimo bijeg ili jednostavno pronalazimo sebe. Ali glazbu zapravo čine ljudi, baš poput nas, koji su svoj talent odlučili podijeliti s ostatkom svijeta. Ponekad se ti glazbenici čine kao nedostižna bića koja idealiziramo, ali osim povezanosti s njihovom glazbom, lijepo je kada znamo da se borimo za isti cilj. Osim što je jedan od najvećih bendova na svijetu, Coldplay svoju slavu koristi za dobro i već dugi niz godina pokazuje da je vrlo pažljiv po pitanju zaštite okoliša.

Podsjetimo, pop-rock bend je krajem 2019. godine rekao da neće ići na turneju u sklopu promocije najnovijeg albuma Everyday Life. “Ne idemo na turneju za ovaj album. Želimo uzeti vremena tijekom sljedećih godinu ili dvije dana kako bismo pronašli način da naša turneja ne bude samo održiva, već i korisna. Naša sljedeća turneja neće biti toliko štetna za okoliš. Najteže je smanjiti ugljični otisak kada turneja zahtjeva puno letova. Ali, na primjer, naš je san imati turneju bez jednokratne plastike i želimo da se cijeli show napaja na solarnu energiju”, rekao je tada frontmen Chris Martin za BBC News.


Premda je pandemija zaustavila koncerte i turneje, bend je pronašao način kako da glazba pozitivno utječe na okoliš. Udružio se s organizacijom za zaštitu okoliša One Tree Planted i predstavio novu liniju majica. Riječ je o kolekciji od osam majica, a svaka predstavlja jedan album koji je bend tijekom godina izdao. Za svaku prodanu majicu, One Tree Planted posadit će jedno stablo.

Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja ljudima nudi jednostavne načine na koje se mogu uključiti borbi za zaštitu okoliša. Njihovi projekti prostiru se širom svijeta, a rade u suradnji s lokalnim zajednicama i iskusnim stručnjacima kako bi njihov utjecaj na prirodu, ljude i životinje bio što bolji. Prodajom majica, poput ovih iz Coldplay X One Tree Planted kolekcije, pomažu u obnovi šuma koje su stradale u požarima i poplavama, osiguravaju radna mjesta i obnavljaju biološku raznolikost. Sva odjeća iz kolekcije izrađena je od održivo uzgojenog pamuka, razvijen pod poštenim radnim uvjetima u Louisiani i Kaliforniji.

Budući da dopiru do ogromnog broja ljudi, vjerujemo da bi glazbenici trebali biti proaktivni po pitanju klimatskih promjena. Nadamo se da će i drugi pronaći način kako svoju bazu obožavatelja uključiti u akcije koje će koristiti svima. S obzirom na to da bend broji nekoliko milijuna obožavatelja, članovi se nadaju da će barem nekolicina njih pridružiti se njihovom novom projektu i pomoći u pošumljavanju šuma diljem svijeta. Cijelu kolekciju pogledajte OVDJE.

PHOTOS BY: Guliver Image, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.