Talal-Hasan-44.01-sqaure

Mladić iz Omana otkrio kako zauvijek ukloniti CO2 iz atmosfere

GREEN_300_listici_sredina

Mineraliziraju ugljični dioksid

Iako su mnoge tvrtke napredovale u rješavanju pitanja skladištenja CO2, ovaj je problem još uvijek izazov. No, Talalov izum mineralizira ugljični dioksid u peridotitu, stijenu koje ima u izobilju diljem svijeta.

Odgovori na probleme s kojima se suočava naš planet posvuda su oko nas. Ovim je riječima mladić Talal Hasan opisao svoj izum za koji je osvojio prestižnu nagradu The Earthshot Prize od milijun funti. Talal je, naime, osmislio posebnu pumpu kojom se ubrzava proces uklanjanja CO2 zauvijek iz atmosfere! Iako su mnoge tvrtke napredovale u rješavanju pitanja skladištenja CO2, ovaj je problem još uvijek izazov. No, Talalov izum mineralizira ugljični dioksid u peridotitu, stijenu koje ima u izobilju u Omanu, kao i u Americi, Europi, Aziji te Australiji.

Mineralizacija peridotita je prirodan proces, ali u prirodi može proći mnogo godina da se mineralizira i najmanja količina CO2. Talalov 44.01, kako je nazvao svoj izum po molekularnoj težini ugljičnog dioksida, cijeli proces ubrzava pumpanjem gazirane vode u slojeve stijene duboko pod zemljom. Za razliku od skladištenja ugljika, koje uključuje zakopavanje CO2 pod zemljom u napuštenim naftnim bušotinama ili vodonosnicima, mineralizacija uklanja CO2 zauvijek. To znači da nema zahtjeva za dugotrajnim nadzorom ili osiguranjem, a cijeli proces je isplativiji i sigurniji za okoliš.

Prvi projekt tvrtke 44.01 mineralizirat će 1000 tona lokalno zarobljenog CO2 svake godine do 2024. Osim toga, planiraju proširiti svoje poslovanje na međunarodnoj razini, omogućujući lokalnu mineralizaciju bez potrebe za skupim transportom CO2. Cilj im je mineralizirati jednu milijardu tona CO2 do 2040. godine!

Kako svijet prelazi na čiste oblike energije, 44.01 također pruža nova zaposlenja inženjerima i geolozima koji rade u industriji fosilnih goriva. S obzirom na to da Oman ima najveću koncentraciju peridotita na svijetu, mineralizacija ugljika također bi mogla biti blagodat za radnike u regiji.

PHOTOS BY: 44.01 Instagram, The Earthshot Prize / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.