EKO LAB_2

Mladi u borbi za okoliš: Završio prvi pulski EKO LAB projekt

GREEN_300_listici_sredina

Nove kreativne i inovativne generacije

Tri istarske škole, jedna udruga i umjetnici udružili snage i više od godinu dana usavršavali svoja EKO znanja.

Nakon što je u srpnju prošle godine započeo projekt EKO LAB porečke nevladine Udruge Zona za poboljšanje življenja u suradnji s partnerima Gimnazijom Pula, Tehničkom školom Pula i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika (HUiU) ovih je dana ovaj 17-mjesečni rad u sklopu projekta uspješno priveden kraju. Riječ je o hvale vrijednom projektu koji je nastao iz potrebe da se mladi uključe u stvaranje održive i odgovorne budućnosti, unaprijede socijalne, tehničke i kreativne vještine za aktivno sudjelovanje u društvu.

Kroz projekt mladi triju škola upoznali su se s problemom plastičnog otpada, kako zagađuje našu okolinu, mora i oceane, kako prijeti našem zdravlju i gospodarstvu. Upoznali su se i s praktičnim primjerima za smanjenjem otpada, inovacijama u tom sektoru te općenito s društveno odgovornim poslovanjem. Dobili su uvid u procese zajedničkog stvaranja i rada, usvojili nove vještine, ali i doprinosili svojim specifičnim kompetencijama ovisno o iskustvu i obrazovanju. Gimnazijalci, tehničari i kreativci postali su nositelji pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici te dobili alate za nastavak djelovanja u tom smjeru.

U projektu poseban naglasak je stavljen na suradnju među partnerima. Jedna od takvih je upravo ona s pulskom Gimnazijom u kojoj je EKO LAB dobio i svoj fizički prostor za rad. Za potrebe projekta osposobljen je mali lab za recikliranje plastike te izradu recikliranog filamenta za 3D printere, što je omogućilo praktično razumijevanje procesa reciklaže. U dugoročnoj perspektivi, prostor EKO LAB-a želi postati mjesto učenja, suradnje, razmjene znanja i eksperimentiranja. Kako kažu iz Udruge, osnovna ideja je razvijanje kritičkog mišljenja, kreativnosti i inovativnosti učenika i učenica srednjih škola, ali i drugih dionika te šire zajednice, kako bi promišljali o budućim, zelenim inovacijama.
– Mi smo u Gimnaziji Pula jako zadovoljni kako je protekao projekt. Cijelu smo školsku godinu 2019./2020. tematski posvetili problemu plastičnog otpada uz brojne aktivnosti i školske projekte. Eko aktivnosti nastavljamo na dugoj tradiciji eko aktivizma i edukacije u našoj ‘Eko školi’. Projekt EKO LAB bio je središnji i najveći dio ove priče – izjavio je profesor pulske gimnazije Marko Kalčić koji je sudjelovao u projektu.

Kroz više od godinu dana koliko je trajao projekt, bilo je mnogo raznolikih zbivanja poput prvog pulskog EKO WEEKA, radionice recikliranja plastičnih čepova “Od čepova do lustera”, predavanja Luke Rodele iz riječkog Saveza udruga Molekula na temu “Strukturalni problemi primjene zelenih politika kao odgovor na klimatsku krizu” kao i predstavljanje projekta “ADRIATIC GARDEN: nadvodni i podvodni zvučni ambijent Jadranskog mora” na čelu s nagrađivanom slovenskom umjetnicom Robertinom Šebjanič koji je bio dio ovogodišnjeg festivala “Ars Electronic” te mnoga druga zbivanja koja su mnogima otvorila neke nove poglede prema boljoj budućnosti za planetu Zemlju.

PHOTOS BY: Privatni album, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.