Mladi na TikToku otkrivaju genijalne trikove za očuvanje svježine namirnica

GREEN_300_listici_sredina

Mi smo oduševljeni, a vi?

Ako je vjerovati TikTokerima, vjerojatno potpuno krivo pohranjujete namirnice. Srećom, odlučili su podijeliti s nama neke od svojih omiljenih trikova za održavanje svježine namirnica kako bismo smanjili otpad od hrane i uštedjeli novac.

Nevjerojatno je frustrirajuće i rasipno kada nepojedena hrana se krene kvariti prije nego što ste je imali priliku pojesti. Nažalost, otpad od hrane je ogroman problem današnjice. Prosječno u tjednu kućanstvo baci 2866 grama hrane, odnosno 1031 gram po članu kućanstva. Na godišnjoj razini kućanstva u Hrvatskoj bace 216.345 tona hrane.

Pravilno pohranjivanje hrane je imperativ ako ste skloni kuhati kod kuće i zato smo potpuno opsjednuti ovim savjetima mladih TikTokera. Naime, TikTok je poznat po svojim kratkim, jednostavnim i zabavnim videima. U samo 20 sekundi možete naučiti vrijedne savjete koje ćete primjenjivati do kraja života. TikTok je također raj za sadržaj o hrani i organizaciji doma, tako da ima smisla da se ta dva oblika spoje u viralne videozapise o pohrani namirnica.

Dobili smo od njih toliko nevjerojatnih ideja, koje su od koristi i našim novčanicima i planetu, a odlučili smo ih podijeliti s vama.

Čuvajte avokado svježim tako što ćete ga spremiti u posudu s vodom

@sidneyraz

testing how to keep an avocado fresh over two days #avocado #inmy30s

♬ original sound – sidneyraz

Zaista nema ništa gore nego pohraniti polovicu savršeno zrelog avokada, a sljedeći dan primijetiti da je potpuno smeđi i kašast. Zato volimo TikTok trik koji je postao viralan prošle godine, a koji jednostavno uključuje posudu i malo vode. Samo pohranite prepolovljeni zreli avokado u posudu s vodom dok ga ne poželite ponovno upotrijebiti, a vaš će avokado ostati jednako zelen i čvrst kao prije. Prije nego što ga pojedete, obavezno ga potapšajte ručnikom.

Svježinu malina očuvajte s malo octa
@feelgoodfoodie

How to keep raspberries extra fresh longer. 💖 The acidity in vinegar removes surface bacteria. #foodstorage #freshfood #storagetips #freshfruit

♬ original sound – Feel Good Foodie

Budući da su maline prilično skupe, uvijek je razočaravajuće pronaći u hladnjaku posudu malina po kojima se već uhvatio plijesan. Međutim, kako bi se ubile površinske bakterije, TikTok korisnik @feelgoodfoodie preporučuje da ih potopite u vodu i ocat na oko 10 minuta. Zatim ih vratite u spremnik i obložite papirnatim ručnikom. Na taj način će zajamčeno dulje trajati.

Ostavite svježi kruh na dasci za rezanje
@rachel_loaf

You’ve been storing your (crusty) bread wrong #bread #breadbaking #quicktip #howto #kitchenhacks #baking #bakingtips #foodie

♬ Bread – Antonio Griggs

Priznajemo da ovo zvuči malo čudno, ali korisnica @rachel_loaf tvrdi da će vaš kruh ostati svjež ako ga držite odrezanom stranom na dasci za rezanje. Navodno će ovako trajati danima, a da ne zastari. Nismo to sami isprobali, ali čini se da korisnici u komentarima ispod videa znaju o čemu govori.

Držite jabuke i banane u etažeru za voće
@momlikeaboss_

Did you know about blue apples 😊?? #fruithacks #kitchenhacks #kitchengadgets #kitchenorganization #millenialmom

♬ Taste It – Ikson

Postoji velika šansa da su vaši roditelji nekoć držali etažer za voće na pultu u kuhinji. Obećavamo, ne služi samo za dekoraciju. Stručnjakinja za skladištenja hrane @momlikeaboss_ je na TikToku objasnila da njihovo pohranjivanje u etažer pomaže odvojiti voće koje emitira plin etilen. Ona također kaže da zamotate stabljiku banane, kako biste spriječili da ispušta plin.

Posude s lisnatim povrćem spremite naopako s papirnatim ručnikom
@amidstthechaos

Produce saver hack #lifehack #lifehacks #kitchenhacksthatwork #foodhacks #foodtok #kitchen_hacks #kitchenhacks #fyp

♬ Levitating (feat. DaBaby) – Dua Lipa

Svi smo doživjeli neugodni trenutak kada smo htjeli za neko jelo upotrijebiti špinat, rikolu ili zelenu salatu koju smo kupili prošli tjedan, a zatim shvatili da nam ipak nedostaje taj sastojak jer je u međuvremenu uvenuo. Kako biste spriječili da vaše lisnato povrće tako brzo uvene – ako ste ga kupili u plastičnoj posudi – stavite kuhinjski ručnik u posudu. Okrenite ga naopako i tako ga čuvajte u hladnjaku, a vaše će se povrće ostati dulje svježe.

Držite korijandar u staklenoj posudi s vodom
@allweeat

What other produce storing hack do you want to see? #cilantro #lifehack #cooking #produce #hack #foodwaste

♬ I Just Wanna Know – Luke Reeves

Smeđi korijandar nije nešto što želimo koristiti za kuhanje. Iako možete zamrznuti začinsko bilje, uz ovaj trik ostat će ultra svježim do mjesec dana. Nakon što operete i osušite korijandar, odrežite stabljike i stavite ga u staklenu posudu s vodom. Povucite vrećicu u kojoj je kupljen preko vrha staklenke i ostavite u hladnjaku do 30 dana.

Gurnite vrh vrećice kroz rupu na bagelsima
@stephdoeshousestuff

What’s your best kitchen hack? #lifehack #kitchenhacks #bagel #mumsoftiktok #foodstoragetips

♬ Work Work Work (feat. Twan G) – Dee McGhee & Hydrolic West

Svi smo u nekom trenutku posegnuli za bagels pecivom kupljenom u dućanu, a ako se nadate da će vaši izdržati tjedan dana, nemojte se truditi vezati vrećicu ili je čuvati u hladnjaku. Umjesto toga, držite vrećicu s bagelsima na pultu kuhinje i provucite vrh vrećice kroz rupu u pecivu. Tako možete biti sigurni da će pecivo ostati svježe za onaj najdraži subotnji doručak.

Držite gljive u smeđoj papirnatoj vrećici
@katcancook

The more you know ✨ #foodstorage #reducefoodwaste #fridgeorganization #producehack #kitchenhack #cookinghack

♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] – Elliot Van Coup

Obično se smeđe papirnate vrećice koriste za pospješivanje procesa zrenja voća kao što su avokado ili rajčica, ali za gljive to omogućuje da ostanu svježe do tjedan dana. Tko bi rekao? Isprobajte i javite nam ako stvarno djeluje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.