kazuend-19SC2oaVZW0-unsplash

Jeste li čuli za metoda koja obnavlja šumske ekosustave brže i uspješnije od klasičnog pošumljavanja?

GREEN_300_listici_sredina

Šume rastu 10 puta brže

Miyawaki metoda je jedna od najučinkovitijih metoda sadnje drveća kojom se na degradiranom zemljištu može vrlo brzo stvoriti šumski pokrivač.

Miyawaki metoda je dobila ime po svom tvorcu Akiri Miyawakiju, japanskom botaničaru i biljnom ekologu koji ima poseban interes za fitosociologiju, tj. kako biljne vrste djeluju jedna na drugu unutar zajednica.

Miyawaki je razvio je novi način sadnje šuma 80-ih godina prošlog stoljeća. Ova je metoda učinkovita je jer se temelji na principima prirodnog pošumljavanja, tj. korištenju autohtonih stabala i repliciranju prirodnih procesa obnove šuma. Te vrste utječu jedna na drugu i proizvode dinamičan šumski ekosustav.

Njegova rana terenska ispitivanja pokazala su da ova metoda može dramatično ubrzati rast šuma te rezultirati stabilnim i raznolikim šumskim ekosustavom. Od tada su šume Miyawaki uspješno zasađene na više od 3000 lokacija diljem svijeta. Daje puno bolje rezultate u odnosu na tradicionalne metode šumarstva, a posebno je učinkovita u urbanom okruženju.

Stabla posađena na ovaj način rastu mnogo brže, ubrzavaju proces stvaranja šume i sekvestriraju više ugljika. Veća biološka raznolikost zabilježena je u šumama Miyawaki nego u susjednim šumama, pa se smatra idealnom metodom za brže stvaranje raznolikih šumskih ekosustava.

U kontekstu trenutačne izvanredne situacije u pogledu klimatskih promjena i oštrih upozorenja o globalnom gubitku biološke raznolikosti, mogućnost brzog stvaranja zdravih šuma mogla bi se pokazati ključnom za postizanje međunarodnih ciljeva i suočavanje s ovim izazovima.

Principi Miyawaki metode

Osnovni princip Miyawaki metode je sadnja drveća koja prirodno rastu na tom području, a koja zajedno stvaraju raznolike, višeslojne šumske zajednice. Time se stvara otporan i snažan šumski ekosustav s vrstama koje se međusobno podupiru i pomažu.

Miyawaki šuma može narasti u razdoblju od 20 do 30 godina, dok je prirodno šumama potrebno 150 do 200 godina da narastu i stvore šumski ekosustav. Biljke se sade vrlo blizu jedna drugoj i sunce do njih dopire odozgo, pa zbog toga stabla rastu u visinu, a ne u širinu. Šume zasađene na ovaj način su 30 puta gušće.

Time se oponaša proces regeneracije koji se događa u prirodnoj šumi. Naime, kad se veće stablo sruši, mladice se natječu za svjetlo i rastu vrlo brzo. Tada prirodna selekcija favorizira najbrže rastuće jedinke i prirodno prorjeđuje stabla. Nakon samo tri godine, šuma zasađena na ovakav način više ne zahtijeva nikakvo održavanje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.