Fpb5yFhXsAEI7Ye

Misteriozna ‘svjetla potresa’ u Turskoj uznemirila građane: Ni znanstvenici nisu sto posto sigurni što je ovo

GREEN_300_listici_sredina

Svjetlost se pojavila nakon oba snažna potresa

Misteriozna svjetla pojavila su se na nebu iznad Turske i nakon prvog potresa od 7,8 po Richteru prije dva tjedna. Brojne su spekulacije oko toga što bi plava svjetlost mogla značiti, a znanstvenici imaju nekoliko objašnjenja.

Tijekom snažnih potresa magnitude 6,4 i 5,8 po Richteru, koji su u ponedjeljak ponovno pogodili Tursku na nebu su se pojavili bljeskovi plavičaste svjetlosti. Riječ je o tragovima na nebu koji su se pojavili i nakon prvog potresa od 7,8 po Richteru prije dva tjedna. Brojne su spekulacije oko toga što bi plava svjetlost mogla značiti, a znanstvenici imaju nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen.

Svjetlosna pojava dolazi zbog električnih svojstava stijena na tlu, objasnio je znanstvenik i NASA-in istraživač, Friedemann Freud, u intervju za National Geographic.
Prema njemu, potresi oslobađaju električne naboje iz stijena, koje odašilju plavu i zelenu svjetlost prema nebu.

“Kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori“, slikovito je opisao.

Eksplozije generatora 

S druge pak strane, neki geolozi smatraju da svjetlost nema nikakve veze s tlom. Naprotiv, oni tvrde da je riječ o eksplozijama koje dolaze iz generatora i drugih energetskih sustava tijekom potresa, a koje se onda mogu vidjeti na noćnom nebu.

No postoje studije koje i ovu tvrdnju osporavaju. Naime, prema studiji sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju, zrnca različitih materijala, poput brašna, plastike i gipsa, stvaraju napon kada se protresaju. Znanstvenici su ovaj učinak pripisali trenju između zrna materijala.

Postoji i teorija prema kojoj se, tijekom tektonskih poremećaja, stvara tzv. piezoelektrični učinak tijekom kojeg stijene, koje sadrže kvarc, proizvode jaka električna polja kada su kompresirane na određeni način.

Ove teorije teško je dokazati, jer su “potresna svjetla”, kao i potresi tijekom kojih se pojavljuju, izrazito nepredvidljiva i kratkog trajanja.

Godinama zbunjuju znanstvenike 

Kada je 2017. potres magnitude 8,1 pogodio Meksiko, na društvenim mrežama pojavile su se jezive slike zelenih i plavih svjetala na nebu. Takozvana “svjetla potresa“ u Meksiku bila su još jedan misteriozni primjer fenomena koji je zbunjivao stručnjake stotinama godina.

Problem je što svjetlost nakon potresa ne izgleda nužno isto. To je kroz povijest pokretalo niz različitih teorija o tome što je uzrok svjetlosti. Od običnih munja na nebu pa sve do NLO-a.
Freund i kolege proučili su 65 izvještaja o takvim svjetlima koji sežu čak do 1600. godine, objavivši svoja otkrića u Seismological Research Letters 2014. godine.

No, do danas nema jasnog objašnjenja što uzrokuje misterioznu svjetlost.

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.