ezgif-5-983a576fdd

Miris bagrema ispunio je šume, a tim povodom isprobajte ovaj sjajan svibanjski recept

GREEN_300_listici_sredina

Mirisni i jestivi cvjetići

Bagrem je listopadno drvo koje je u Europu doneseno početkom 17. stoljeća  iz Sjeverne Amerike. Stabla bagrema su veoma rasprostranjena zbog toga što mogu rasti na različitim vrstama tla, otporna su na onečišćenje zraka i na brojne nametnike, a mogu narasti do visine od 25 metara. 

Mlade grane bagrema imaju na sebi vrlo oštro trnje, ali i prekrasne bijele cvjetove leptirastog oblika koji su skupljeni u viseće grozdove. Bagrem cvjeta polovicom svibnja, a njegov cvijet je omiljen među pčelama jer daje mnogo nektara. Bagremov med je odlične kvalitete pa je zato i vrlo cijenjen. 

Bagrem cvjeta otprilike dva tjedna, zato iskoristite ovo vrijeme da bi isprobali recept od pohanih cvjetova bagrema koji će vas sigurno oduševiti. Ovaj recept je za četiri do pet osoba i potrebno je svega 10-ak minuta za njegovu izradu. Ako se odlučite brati cvijeće bagrema, pripazite na trnje, a prije pečenja operite cvijeće i ostavite ga par minuta kako bi iz njih izašli kukci

Za prženje preporučujemo korištenje ulja od kikirikija jer ima znatno veći udio oleinske kiseline pa je upravo zato idealno za pripremu namirnica koje zahtijevaju prženje. Pržena hrana dobiva posebnu aromu kada se priprema s uljem kikirikija.

Sastojci: 
  • 20 grozdova bagrema
  • 1 šalica (150 g) talijanskog brašna tip 00
  • 1½ šalice hladne mineralne vode 
  • prstohvat soli
  • ulje od kikirikija za prženje
  • morska sol za posipanje (slana verzija)
  • bagremov med za zalijevanje + šećer za posipanje (slatka verzija)

 

Upute:

Pomiješajte brašno i sol u zdjeli te polako dodajte mineralnu vodu. Sastojke miješajtre pjenjačom dok većina grudica ne nestane.

Ulijte ulje od kikirikija u široku tavu i zagrijte na 175°C. Držeći cvjetove za njihove stabljike, umočite ih u smjesu i lagano otresite višak tijesta. Stavite cvijeće u ulje i pržite sve dok ne porumene.

Izvadite ih iz ulja i stavite na posudu obloženu papirnatim ručnikom da upije višak ulja. Prženo cvijeće pospite solju ako želite slano predjelo ili prelijte medom i posipajte šećerom za slatku poslasticu.

PHOTOS BY: your guardian chef, juls kitchen / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.