adrian-vrban-D4Uval5WfmM-unsplash

Ministarstvo u lipnju kreće s kampanjom “Poslušaj glas prirode!”

GREEN_300_listici_sredina

Edukacija građana o važnosti bioraznolikosti

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su najavili da će 8. lipnja, u sklopu provedbe EU projekta, krenuti s komunikacijskom kampanjom pod nazivom "Poslušaj glas prirode!" kako bi svakog građanina osvijestili o važnosti bioraznolikosti Hrvatske.  

“Komunikacijska kampanja provest će se u sklopu EU projekta ‘Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000’. Cilj nam je da svakoga osvijestimo koliko je vrijedna bioraznolikost Hrvatske, koliko je čestosvjetski jedinstvena i glavni resurs koji imamo i koji zaista trebamo njegovati”, istaknuo je Aljoša Duplić iz tog Ministarstva.

U sklopu projekta Ministarstvo je u ponedjeljak za novinare organiziralo studijsko putovanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000 u Međimurskoj županiji. Posjetili su Javnu ustanovu za zaštitu prirode Međimurske županije „Međimursku prirodu“, centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Svetomartinsku Muru te „Matulov grunt“ u Frkanovcu.

Istaknuto je kako je projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ najambiciozniji i najveći projekt osnaživanja sustava zaštite prirode koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. Vrijedan je 186.497.150 kuna, a EU ga sufinancira s 85 posto sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. Projekt se provodi od 2017. i završava 2023. kada se očekuje da će barem 40 posto ekološke mreže biti pokriveno planskim dokumentima. Pratit će ga i intenzivna komunikacija s javnosti o važnosti zaštite prirode i ulozi ekološke mreže.

Ekološka mreža Natura 2000 trenutačno je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u EU. Prostire se na približno 1.215.000 četvornih kilometara svih 27 država članica, odnosno na 18,5 posto kopna i gotovo devet posto mora EU. Hrvatska je bioraznolikošću jedna od najbogatijih europskih zemalja, stoga je i ekološka mreža Natura 2000 u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima u EU. Obuhvaća 25.956 četvornih kilometara i pokriva 36,8 posto kopnenog teritorija te 9,3 posto mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice.

Organizirano studijsko putovanje za novinare ujedno je obilježilo početak tjedna zaštite prirode – Međunarodnog dana pčela (20. svibanj), Europskog Natura dana (21. svibanj), Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibanj) te Europskog tjedna parkova (24. svibanj).

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.