Mini-strip-02

MINI x Paul Smith: Održiv dizajn s pomakom

GREEN_300_listici_sredina

Savjeti za održiviju automobilsku industriju

Što se dogodi kada predate električni Mini Cooper modnom dizajneru Paulu Smithu i zamolite ga da osvijetli pitanja održivosti u automobilskoj proizvodnji? Odgovor je Mini Strip.

Mini Strip je jedinstveni model koji je stvorio dizajner Paul Smith s naglaskom na održivom dizajnu, a nije namijenjen za masovnu proizvodnju. Prvi put najavljen u studenom 2020., automobil je debitirao prošlog tjedna u Londonu i time dao niz prijedloga za održiviji automobilski dizajn. Dizajnerski tim započeo je potpunim rastavljanjem Mini Coopera, a zatim su definirani, implementirani i postavljeni samo oni elementi koje je dizajner smatrao apsolutno neophodnima.

Dakle, što je zapravo tim Paula Smitha napravio s automobilom? Načelo maksimalne redukcije primijenjeno je za proizvodnju “minimalističkog dizajna visoke klase sa svježom i nekonvencionalnom privlačnošću”. Za početak, tijelo Mini Stripa ostavljeno je u nedovršenom stanju bez nanošenja boje; umjesto toga, dodan je samo tanki sloj prozirne boje za zaštitu od korozije. Tragovi brušenja ostali su netaknuti na pocinčanim čeličnim pločama, a taj namjerni efekt grubog klesanja Paul Smith je nazvao “savršenom nesavršenošću”.

Koncept također sadrži 3D tiskanu recikliranu plastiku za dijelove poznate Mini crne trake, vidljive vijke za add-on dijelove, umetke na prednjoj i stražnjoj strani, kao i ukrasnu prednju rešetku i aero navlake za kotače izrađene od recikliranog Perspexa. Isti materijal korišten je i za veliki panoramski krov.
“Poštujući prošlost i gledajući u budućnost, stvorili smo nešto vrlo posebno … Mislim da smo stvorili nešto zaista jedinstveno, vraćanjem na osnove, reducirajući stvari i svodeći automobil na njegovu strukturnu suštinu.”, izjavio je dizajner.

Iznutra, Mini Strip ostaje vjeran motu “Jednostavnost i transparentnost”, zahvaljujući radikalnom uklanjanju određenih dijelova. Naime, gotovo cijela unutrašnjost automobila je bez tapecirunga, pretvarajući karoseriju u dominantnu vizualnu značajku. Obojen u plavu na zahtjev Paula Smitha, izloženi osnovni materijal svakako upada u oči. Središnja instrumentalna ploča također je nestala, zamijenjena je vozačevim pametnim telefonom.

Jedine fizičke kontrole su za električne prozore i funkciju start/stop koja se nalazi niže u središnjem dijelu. Mini Strip također koristi reciklirane materijale kao što su pletena tkanina za sjedala, reciklirana guma za podne prostirke i reciklirani plut. Minimalistički upravljač još je jedan upečatljiv detalj; rub mu je omotan vrpcom, a mreža koja prekriva središnji dio omogućuje za vozač vidi zračni jastuk koji se nalazi iza. Svijetle narančaste ručke na vratima izrađene su od užeta za penjanje, u skladu sa sigurnosnim pojasevima.
Mini nije potvrdio da će implementirati bilo koju od ovih ideja u proizvodnju Coopera SE. Bilo bi zanimljivo saznati kolika je ušteda na težini nakon Smithove obrade, ali te podatke nisu dali.

PHOTOS BY: Mini / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.