indija 10

Milijuni guma postali predmet sreće: Zbog ovih igrališta, ponovno se čuje dječji smijeh

GREEN_300_listici_sredina

Humana i održiva gesta za najmlađe

Kad dječja igra postane luksuz. Ovako bi se otprilike mogla opisati situacija siromašnih Indijaca koji zahvaljujući dobroj volji jedne arhitektice dobili igrališta prepuna sprava koje su napravljene od milijun guma s otpada.

Dječja igrališta sa skupim spravama nisu moguća na svim krajevima svijeta. To dobro znaju i djeca iz Indije koja nažalost nemaju tu privilegiju da se na svojim dječjim igralištima zabavljaju i uče vještinama uz najmodernije raznolike sprave koje inače običavamo vidjeti na takvim mjestima. Na sreću, prije nekoliko godina osnovana je neprofitna organizacija Anthill Creations koja iz nečega što je nekad bio otpad za mnogobrojne mališane radi šarolike sprave za vježbanje.

Koristeći dio od 31 milijuna tona otpadnog materijala, ekipa iz ove organizacije gradi jeftina, održiva i šarena igrališta. “Organizaciju sam nazvala Mravinjak po prekrasnom primjeru iz prirode kako se sićušni mravi okupljaju kako bi izgradili nešto veće od sebe. Uhvatili smo u koštac s velikim problemom koji će svima na kraju donijeti radost i htjeli smo stvoriti nešto izuzetno kroz inovacije i kulturu suradnje unutar organizacije”, izjavila je za strane medije Pooja Rai direktorica organizacije.

Sve je kaže, započelo 2014. godine kada je Rai, tada studentica arhitekture, posjetila sirotište i šokirala se kad je vidjela kako se djeca igraju neprikladnim “igračkama” jer im se ništa drugo ne nudi i nemaju se gdje drugdje igrati. To je za Pooju bio trenutak kada je otkrila što točno želi raditi. “Djeca su se igrala sa svime što im je došlo pod ruku. Jedna se grupa valjala oko slomljene metalne cijevi i mahala njome poput mača. Dva dječaka pokušavala su igrati badminton, koristeći potplate japanki kao rekete”, prisjetila se Rai.

Ovaj prizor nadahnuo je Rai da pomogne mnogim dijelovima Indije kojima nedostaje javni prostor za djecu, kao i sprave na kojima bi se mogli igrati bez da se ozlijede. “Je li igra postala luksuz? Ne bi li jednostavan pristup sigurnom i uzbudljivom prostoru za igru ​​trebao biti pravo svakog djeteta, bez obzira na financijsko stanje njihove obitelji?”, samo su neka od pitanja koje je sama sebi postavljala Pooja Rai.

Stvari je odlučila uzeti u svoje ruke te je zajedno s prijateljima udružila snage kako bi prikupila sredstva za jeftino igralište za djecu u nepovoljnom položaju. Odlučila je ugraditi neke od 100 miliona automobilskih guma koje se godišnje odbacuju u Indiji kako bi postigla taj cilj, a istovremeno pomagala okolišu. Sada tamošnja djeca imaju prostor za igru. Pravu, bezopasnu igru uz simpatične slonove, ljuljuačke, labirinte i još mnogo toga što je napravljeno od otpada koje je preko noći postalo predmetom sreće i neizmjernog veselja.

PHOTOS BY: Anthill Creations / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.