pexels-julie-aagaard-2587312

Milijarderi Bill Gates i Jeff Bezos uložili u posao koji se bavi podrigivanjem krava

GREEN_300_listici_sredina

Za smanjenje emisija metana

Milijarder i osnivač Microsofta, Bill Gates, odlučio je uložiti u australski startup koji se bavi proizvodnjom dodataka stočnoj prehrani, sintetičkih proizvoda od crvenih algi koji sprječava stvaranje metana kod kravljeg podrigivanja.

Osnivač Microsofta i milijarder Bill Gates uložio je u neobičan australski startup koji namjerava smanjiti emisije metana koji nastaje kravljim podrigivanjem.
Riječ je o najčešćem stakleničkom plinu nakon ugljičnog dioksida, a kojeg proizvode preživači poput koza, ovaca, jelena i krava. Proces probavljanja hrane koja sadrži teška vlakna, poput trave, stvara metan koji krave izbacuju podrigivanjem.

Neka sveučilišna istraživanja pokazala su da bi moglo doći do značajnog smanjenja emisija metana ako se krave počnu hraniti morskim travama. Bill Gates uložio je start-up čiji se rad temelji upravo na tim studijama. Riječ je o tvrtki Rumin8 iz Pertha koja se bavi proizvodnjom dodataka prehrani, sintetičkom proizvodu od crvenih algi koji sprječava stvaranje metana.

Povijesni rekord 

Osim Gatesa, u ovaj su projekt uložili i drugi milijarderi poput direktora Amazona Jeffa Bezosa, kao i Jacka Ma, kineskog osnivača tvrtke Alibaba. “Jako smo zadovoljni podrškom fondova za klimatske promjene diljem svijeta. Postoji istinska želja da se financiraju rješenja za smanjenje emisija metana iz govedarstva i, na sreću po Rumin8, investitori vide korist u našoj tehnologiji”, rekao je David Messina, direktor tvrtke Rumin8.

Novi Zeland je u listopadu prošle godine predložio uvođenje oporezivanja poljoprivrednika zbog efekta staklenika, koji nastaju zbog uriniranja i podrigivanja njihove stoke, a cilj je da se pozitivno utječe na klimatske promjene. Ovo će biti prva država u kojoj će poljoprivrednici plaćati za emisije u nekom obliku počevši najkasnije od 2025. godine.

Tijekom 2019. godine koncentracija metana u atmosferi dostigla je povijesni rekord. Točnije, bila je dva puta veća nego u predindustrijskoj eri. Znanstvenici su stoga zabrinuti zato što metan ima velik utjecaj na globalno zatopljenje. U stogodišnjem periodu, metan 28 do 34 puta više zagrijava Zemlju od ugljičnog dioksida.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.