Mediteranska prehrana već dugo se smatra izuzetno korisnom za zdravlje. Prehrana se temelji na namirnicama biljnog podrijetla kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i mahunarke, a maslinovo ulje je glavni izvor masnoća.
Rezultati istraživanja Brigham and Women’s Hospital pokazali su da žene koje se pridržavaju mediteranske prehrane mogu smanjiti rizik od bolesti, pa čak i smrti, za nevjerojatnih 23%. Ova zapanjujuća statistika objavljena u časopisu JAMA Network zadivila je medicinsku zajednicu i ljubitelje hrane. Studija je pratila više od 25.000 u početku zdravih žena iz SAD-a do 25 godina koje su se odlučile prakticirati samo mediteransku prehranu. Razdoblje prikupljanja podataka trajalo je od travnja 1993. do siječnja 1996., a analiza podataka odvijala se od lipnja 2018. do studenog 2023. Istraživači su analizirali 40 biomarkera koji predstavljaju različite biološke puteve i kliničke čimbenike rizika, otkrivajući simfoniju promjena unutar tijela žena.
Rezultati studije su izvanredni
Žene koje su se pridržavale mediteranske prehrane imale su značajno smanjen rizik od smrti, osobito od raka i kardiovaskularnih bolesti, vodećih uzroka smrti kod žena diljem svijeta. Metabolizam se ubrzao, upale su se smanjile, inzulinska rezistencija se poboljšala, a razine lipoproteina bogatih trigliceridima (vrsta masti povezana s bolestima srca) smanjile su se.
“Naše istraživanje pruža značajne uvide za javno zdravstvo. Dokazali smo da čak i skromne promjene u utvrđenim čimbenicima rizika za metaboličke bolesti mogu donijeti znatne dugoročne”, rekao je dr. Shafqat Ahmad, vodeći autor studije.
Transformacija biologije
Rezultati studije sugeriraju da mediteranska prehrana ne maskira samo simptome bolesti; ona aktivno preoblikuje našu biologiju, jačajući tijelo protiv zuba vremena. Ova prehrana djeluje poput dirigenta simfonije, orkestrirajući skladan međusobni odnos metaboličkih procesa koji promoviraju dugovječnost.
“Za žene koje žele živjeti duže, naša studija kaže: pazite na prehranu! Dobra vijest je da praćenje mediteranskog prehrambenog obrasca može rezultirati smanjenjem rizika od smrti za otprilike jednu četvrtinu tijekom više od 25 godina, s koristima za smrtnost od raka i kardiovaskularnih bolesti, vodećih uzroka smrti kod žena (i muškaraca) u SAD-u i globalno,” rekla je dr. Samia Mora, viša autorica studije.
Mediteranska prehrana njeguje filozofiju umjerenosti i ravnoteže
Mediteranska prehrana poštuje tradiciju, sezonu namirnica i čistu radost hrane, usredotočujući se na uravnoteženu i umjerenu konzumaciju. Riba, perad, mliječni proizvodi i jaja uživaju se umjereno, dok su crveno meso, slatkiši i prerađena hrana rezervirani za posebne prilike. Voće se često konzumira kao desert, dok se crno vino umjereno pije uz obroke. Redovita fizička aktivnost i uživanje u obrocima s obitelji i prijateljima ključni su za cjelokupno blagostanje. Ovaj način prehrane naglašava umjerenost, ravnotežu i uživanje u hrani, čineći ga održivim i zdravim načinom života.
Riječ opreza
Iako su rezultati studije uzbudljivi, važno je napomenuti da je analiza prvenstveno fokusirana na žene između četrdeset i pedeset godina starosti koje su visokoobrazovane i rade u zdravstvenom području. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo može li se ovo istraživanje primijeniti na druge populacije. Ipak, implikacije su duboke. Studija služi kao poziv na prioritetno usvajanje zdravih prehrambenih navika kao temelj preventivne medicine.
Kako možete uključiti mediteransku prehranu u svoj život?
Započnite punjenjem tanjura šarenim voćem i povrćem, birajući cjelovite žitarice umjesto rafiniranih, te prelijevajte hranu maslinovim uljem umjesto maslaca ili margarina. Uživajte u ribi i peradi umjereno, a crveno meso uživajte kao povremenu poslasticu. Na kraju, mediteranska prehrana nije samo dijeta; to je slavlje života, kulinarska avantura koja hrani vaše tijelo i dušu.
Primjer jelovnika mediteranske prehrne
DORUČAK
1/3 dinje
1 kriška integralnog tosta
2 žličice maslaca od kikirikija
1 jabuka
RUČAK
2 šalice svježe salate od špinata
60 grama pečene pileće prsa
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica vinaigrette preljeva
1 mala integralna pita
1 jabuka
VEČERA
140 grama ribe (bakalar, iverak itd.)
1 mali batat
2-3 šalice brokule, mrkve, paprike, luka pirjanog na češnjaku i maslinovom ulju
1 šalica svježeg voća
MEĐUOBROCI (PRIJE PODNE ILI POSLIJE PODNE)
1 mala šaka orašastih plodova (bademi, kikiriki, pekan orasi, orasi itd.)