Mi obožavamo što je naša redakcija ‘pet friendly’, ali što o tome kažu psiholozi?

GREEN_300_listici_sredina

Upoznajte naše kolege

Kada je tvoj zadatak pisanje vijesti, reportaža i izvještaja, ili kada uređuješ cijeli portal, a planirana tema otpadne desetak minuta prije roka, stres je svakodnevan i ne možeš se isključiti koliko god da iskustva imaš. Što je i dobro, jer u ovoj redakciji znamo da kada pustiš i odlučiš da se nećeš živcirati znači da ti više nije stalo, što kad nas nikada nije opcija. Trudimo se da vam svaki dan donesemo nove, provjerene informacije, zanimljive tekstove ili preporuke. To, vjerujte nam, često ne bi bilo moguće da u redakciji nemamo psa.

Desetak kovanih stepenica vodi na drugi kat zgrade na zagrebačkom Kaptolu gdje se smjestila naša redakcija. Sad već po zvuku potplata o metal znamo prepoznati tko dolazi, ali nema člana redakcije koji se ne osmjehne kada čuje zvuk lupkanja Leonovih šapa, psa koji je u redakciji sad već duže nego većina kolega.

“Čim ujutro sjednemo u auto, Leon zna da se ide na posao i da ima važan zadatak, a to je održavati atmosferu u redakciji i raspoloženje kolega. Ne postoji osoba kojoj ne uljepša dan, a pokleknuli su čak i oni koji na prvu nisu bili oduševljeni sa psom u uredu“, govori mi Magda Smojver, Leonova vlasnica i urednica mode na Fashion.hr-u, našem sestrinskom portalu.

‘Ovaj naslov je loš’

Pas u redakciji donosi nam sreću. Kad se presudni sugovornik ne javlja ili tema na kojoj si radio danima ne prolazi, Leon ima zadatak da razbije takvu atmosferu. “Svako jutro mu dajem slasticu. Postao je to naš jutarnji ritual koji i njega i mene iznimno veseli. Kolegice u uredu me često zezaju da slasticama kupujem ljubav svih uredskih pasa, ali istina je da sam preslaba na četveronožne kolege i oni to itekako iskorištavaju. Nasmijavaju me, opuštaju, pružaju utjehu i u stanju su popraviti i najgori dan bez da su toga uopće svjesni. Bolje radno okruženje ne mogu zamisliti“, kaže Danijela Goreta, glavna urednica Green.hr-a.

Veće zadovoljstvo na poslu 

U istraživanju provedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu sudjelovalo je 749 vlasnika pasa koji su zaposleni i rade u nekoj vrsti ureda. Znanstvenici su istražili postoje li razlike u obavljanju zadataka s obzirom na to dovode li zaposlenici svoje pse i koliko često na posao. Od 274 sudionika koji su smjeli dovesti psa na posao, njih 243 to je i činilo, od čega je najviše njih zaposleno u neprofitnom sektoru ili u uredima. Pokazali su veću predanost poslu, energičnosti i veću motivaciju.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da su ljudi koji provode vrijeme sa psom u uredu zadovoljniji sa poslom i imaju manju namjeru mijenjanja radnog mjesta. Suprotno očekivanjima, nije postojala razlika u doživljavanju stresa na poslu između osoba koje dovode i ne dovode svoje pse.

Gazda Rudi

Leon i na najmanje šuškanje skače sa svoje plave fotelje gdje inače leži okružen igračkama i liže svoje šape prije spavanja. Kako ima sedam godina, nije toliko zaigran i ne traži konstantnu pažnju, ali ipak svako toliko obiđe krug po redakciji, pogotovo na zvuk šuškanja. “Dostupnost i blizina ljubimca te izrazita osjetljivost pojedinih životinjskih vrsta na prisutnost i raspoloženje svojih vlasnika, stvaraju temelje za javljanjem pozitivnih afekata, kao što su doživljaji ugode i povezanosti“, rekla nam je dr. sc. Jelena Ombla, profesorica psihologije na Sveučilištu u Zadru.

Kako je rekla profesorica, istraživanja pokazuju da kućni ljubimci imaju pozitivan učinak na psihofizičko zdravlje svojih vlasnika, pa ipak, ističe da postoje i suprotni nalazi, što upućuje na potrebu daljnjih istraživanja.

Leon, nadzornik radova

“Utvrđeno je kako sam mehanizam dodira (maženje ljubimca) izaziva određene neurofiziološke reakcije u organizmu koje imaju blagotvoran učinak na fizičko funkcioniranje (npr. porast oksitocina ili hormona ljubavi i snižavanje kortizola ili hormona stresa)“, objasnila je psihologinja. Pozitivne učinke na radnu atmosferu, fizičko i psihičko zdravlje primjećuju svi u našoj redakciji, neovisno o tome kada su ovdje počeli raditi.

Tampon zona 

Ponekad se Leonu pridruži i sedmomjesečni Žorž, ljubimac naše konzultantice i kolegice Anele Kuburaš. Žorž je zaigraniji od Leona i traži više pažnje, ali obojici je zajedničko da svakome uspiju izmamiti osmijeh na lice.

Žorž, najmlađi član redakcije

“Njihovo prisustvo mi pruža osjećaj sigurnosti, kao da se možemo izvući iz pomalo škakljivih ili neugodnih situacija jer psi čine takozvanu tampon zonu s pozitivnim osjećajem. U stresnim situacijama također djeluju umirujuće jer se sjetiš koliko su ti važni drugi doživljaji i sudionici u životu, i da je ta stresna situacija na poslu samo prolazna. Znaš da ćeš se kasnije opet igrati sa svojim ljubimcem što odmah priziva pozitivne emocije“, kaže mi Anela. Iskreno priznajemo da još uvijek radimo na tome da Žorž i Leon postanu prijatelji, ali uvjereni smo da će se to dogoditi.

Žorž čeka Anelu

Dodatna istraživanja pokazuju da radno okruženje može imati koristi od društva kućnog ljubimca, pri čemu postojeći podaci govore kako društvo psa može smanjiti doživljaj stresa kod direktora i radnika, međutim istraživanja je premalo da bi se mogli donositi sustavni zaključci.

“Vlasnici ljubimaca kojima je dopušteno dovesti psa na posao osjećaju manji stres u odnosu na kolege koji svoje ljubimce ostavljaju kod kuće te navode kako uspješnije balansiraju između obveza na radnom mjestu i obveza u privatnom životu. Također, ti isti su i zadovoljniji svojim poslom te manje izostaju s radnog mjesta a mogući razlog leži upravo u percepciji veće podrške organizacije prema aspektima privatnog života radnika”, tvrdi psihologinja.

‘Mogu li ti nekako pomoći?’
‘A gdje je Leon?’

Ističe pritom da psi često mogu poboljšati interakciju između kolega na poslu, budući da već samo prisustvo ljubimaca povećava vjerojatnost slučajnog razgovora, ali  dobro uhodanih razgovora. To potvrđuje i činjenica da smo se preko Leona zbližili i s onima koji rade u drugim odjelima, ali i s kolegama koji su kat ispod nas u RED Agenciji. Ondje kolegica Jana ponekad dovede Bleni, a Lejla Rudija. Svi mi imamo isti stav oko toga: “Hvala direktoru”.

Leon kod kolega u RED agenciji
Bleni strpljivo čeka slasticu

“Teško je opisati koliko pozitivne energije, smijeha, ali i relaksacije u stresnim situacijama pružaju, pogotovo kada se ovako dobro uklope u tim kao naše kolege. Koliko su psi bitan dio našeg kolektiva najbolje se primijeti kada jedan dan ne dođu na posao – praznina bude neizdrživa”, govori Doris Ostreš, beauty urednica na Fashion.hr-u.

Razbijaju stresnu atmosferu i svakodnevno nas povezuju sve više. “Leon je možda najmanji član kolektiva, ali definitivno jedan od najvažnijih jer ako slučajno preskoči dolazak u redakciju, pitanje ‘A gdje je Leon’ je jedino što se može čuti”, zaključuje Magda.

‘Kad će taj petak?’

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.