roberto-nickson-B4gRfP-zcR0-unsplash

Međunarodni je dan šuma. Više nego ikad trebamo im posvetiti veliku pozornost!

GREEN_300_listici_sredina

Šume i proljeće neraskidiv su spoj

Vjerojatno većina zna da je danas prvi dan proljeća, no u manjini su zasigurno oni koji znaju da je danas i Međunarodni dan šuma. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana šuma je "Zdrave šume za zdrave ljude", a kao nikad prije moramo pričati, djelovati i brinuti o njima...

Današnji dan, 21. ožujka po mnogočemu je važan za prirodu. Osim što smo kalendarski ušli u proljeće, ujedno slavimo i Međunarodni dan šuma. Prilika je to da osvijestimo važnost i vrijednost šuma za sve stanovnike našeg planeta. One su zaslužne za čisti zrak, čisto tlo i čiste vode, sprječavanje erozije i ublažavanje klimatskih ekstrema. Uz to, one su i prirodne energane jer nam daju obnovljiv izvor energije, drvo. Šume su dom mnogim živim bićima kojima, uz sve navedeno, daju i hranu i lijek.

“Zdrave šume za zdrave ljude”

Svake se godine naglasak pri obilježavanju Dana šuma stavi na određenu temu. Ovogodišnja je tema “Šume i zdravlje”, odnosno “Zdrave šume za zdrave ljude”. Opće je prihvaćena činjenica da su zdrave šume iznimno važne i za zdravlje ljudi, a osobito je to postalo uočljivo za vrijeme pandemije kad su ljudi pohrlili u šume. Šetnja šumom blagotvorno utječe i na fizičko i na psihičko zdravlje ljudi. Ono što je manje poznato je da su šume uslijed klimatskih promjena veoma ugrožene i da i njima treba pomoći da ostanu zdrave i vitalne.

Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas u svijetu ugrožene uslijed klimatskih promjena, požara, poremećenog režima voda, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i mnogih drugih negativnih čimbenika. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika. Održivo gospodarene šume ne samo da i dalje ispunjavaju sve svoje općekorisne funkcije, nego proizvode dobra i usluge za cjeloviti održivi razvoj zajednica te podržavaju gospodarske aktivnosti koje stvaraju radna mjesta i poboljšavaju živote.

Gotovo polovica kopnene površine naše države čine šume

U Hrvatskoj se šume i šumska zemljišta prostiru na 49,3 % kopnene površine države. Od toga je 76 % u vlasništvu Republike Hrvatske, a 24 % u vlasništvu privatnih šumoposjednika. Glavna odlika naših šuma je da su 95 % prirodne, za razliku od mnogih europskih i svjetskih koje su pretvorene u plantaže i monokulture.

Šumama i šumskim zemljištem u RH gospodari se održivo, a kako navode Hrvatske šume, to bi šumarskim rječnikom bilo potrajno na temelju Šumskogospodarskih osnova područja koje se donose na razdoblje od 10 godina. Osnovno je da se drvni resursi koriste u mjeri koja neće ugroziti njihov opstanak, i baš zbog toga u Hrvatskoj se godišnje siječe manje drva nego što prirasta. Na taj se način kontinuirano održava prirodna ravnoteža.

Tri europska predatora žive u našim šumama

Hrast, bukva, grab, jela, smreka, crnika i bor, neke su od vrsta koje čine naše šume od istoka do krajnjega juga toliko raznolikima. Svaka vrsta i svako područje nose sa sobom zahtjeve za specifičnu brigu i način gospodarenja koji se razlikuju ovisno o podnebljima. No, sve one imaju nešto zajedničko – šumara koji sa sobom nosi bogato iskustvo prethodnika stečeno u više od dva i pol stoljeća organiziranog šumarstva u Hrvatskoj, kao i pristup najnovijim tehnološkim dostignućima. Zato se prirodnim šumama Hrvatske dive Europljani, zato u našim šumama obitavaju brojne rijetke biljne vrste, zato u njima obitavaju sva tri velika europska predatora smeđi medvjed, vuk i ris i zato će generacije koje ostaju za nama i dalje uživati u svim blagodatima šume.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.