adam-bartoszewicz-w0HafWLwPzE-unsplash

Međunarodni je dan najzdravijeg namaza na svijetu: Znate li odakle potječe i uz što ga sve možete kombinirati?

GREEN_300_listici_sredina

Sudski sporovi oko humusa

Jeste li znali da se za humus vode bitke oko toga čiji je? Ovaj hranjivi i prema mnogima najzdraviji namaz na svijetu napravljen od slanutka omiljen je u svim krajevima svijeta, a ako ste još uvijek kušač početnik donosimo vam savjete uz što ga najbolje kombinirati.

Osim što nosi titulu najzdravijeg namaza, humus ima i svoj međunarodni dan, upravo na 13.svibnja. Ovaj omiljeni namaz brojnih ljubitelja biljne prehrane sastoji se od od četiri osnovna sastojka, slanutka, limuna, tahinija i češnjaka i odlično se slaže uz brojne namirnice. Ono što je zanimljivo kod ovog poznatog namaze je njegova povijest i kako je uopće nastao humus. Brojne ga zemlje žele svojatati kao njihov kulinarski specijalitet. Od Grčke, Libanona, Sirije, pa sve do Židova u Izraelu, no ako je vjerovati blogerici Anissi Helou, slanutak, primarni sastojak humusa u Turskoj je prisutan već 10,000 godina, a slanutak kao takav jedna je od najstarijih mahunarki koja se koristila za jelo.

Neki kuhari tvrde da je riječ o židovskoj hrani i da se ovaj namaz čak spominje i u Bibliji. I baš kao što se u Hrvatskoj vode žustre rasprave oko toga čije je vino, odnosno naziv teran, tako je u nekim bliskoistočnim zemljama glavna kulinarska tema čiji je humus. Naime, cijeli je slučaj započeo 2008. godine kad je Libanon optužio Izrael da ulaže novac u ono što smatraju libanonskim nasljeđem. Predsjednik Udruge libanonskih industrijalaca, bio je bijesan što je humus postao poznat na Zapadu kao izraelsko jelo pa je tužio Izrael zbog kršenja zakona o zaštiti autorskih prava na hranu. Libanonska vlada podnijela je zahtjev da EU prepozna humus kao libanonski specijalitet. Oba su se pokušaja pokazala neučinkovita.

Ono što je mnogim ljubiteljima ovog namaza jedino bitno, a to je njegova nutritivna vrijednost kao i odličan okus, a za one koji tek otkrivaju humus na policama dućana ili ga planiraju pripremiti kod kuće donosimo ideje uz što možete kombinirati ovaj cijenjeni namaz.

Voće i povrće

Ako na vašem jelovniku ne preferirate kruh i pekarske proizvode idealni prilog za humus je voće i povrće. Od mrkve, preko paprike, svježih krastavaca, rotkvice, cvjetače i celera. Bitno je da je povrće sirovo, očišćeno i narezano kako vam drago. Umočite ga u zdjelicu humusa i uživajte. Ako recimo volite jabuke premazane maslacem od kikirikija, sigurno će vam se svidjeti i s humusom. Uz jabuku, s humusom se odlično slažu i kruške.

Kruh

Ako ste baš onaj pravi početnik u konzumiranju humusa, predlažemo vam da ga namažete na kruh ili bilo koji drugi pekarski proizvod. Sendvič uz dodatak ovog zdravog namaza odlična je ideja. 

Rižini krekeri i čips

Nešto za one na dijeti kao i za one koji vole grickalice, humus je odličan dodatak čipsu, ali i rižinim krekerima. Uz to, na krekere i humus možete dodati i neko povrće ili čak i avokado.

Preljev u salati

Da, humus odlično može poslužiti i kao preljev na salati. Umjesto octa i ulja u svoju omiljenu salatu dodajte upravo humus. Ako vam je pregusto, kapnite malo dodatno maslinovog ulja. 

Tjestenina

Da se tjestenina uistinu odlično slaže uz sve, svjedoči tome i činjenica da humus može poslužiti kao odličan umak špagetima ili makaronima. Ovisno želite li hladan ili topli obrok s tjesteninom, na taj ćete način i birati kakav će biti vaš pripremljeni humus.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.