pexels-lisa-1730403

Međugeneracijski utjecaj korištenja prirodnih resursa

GREEN_300_listici_sredina

Novo istraživanje otkriva šokantnu prognozu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Portugal je premašio granice onečišćenja u svim kategorijama kao što su emisije stakleničkih plinova i onečišćenje zraka.

Posljednja studija objavljena 1. prosinca govori da će buduće generacije morati upola manje utjecati na okoliš (pogotovo emitiranjem co2), također i koristiti upola manje prirodnih resursa od svojih predaka. U usporedbi s 1990-ima, nove i sljedeće generacije imaju dostupno ograničenje emisija stakleničkih plinova 41% niže nego danas. Istraživači su izračunali utjecaj korištenja prirodnih resursa od strane različitih generacija u Portugalu, identificirajući naslijeđe ostavljeno budućim generacijama, i zaključili da nasljeđe prošlih generacija ima značajnu težinu u klimatskim promjenama. Starije generacije imaju mnogo veći utjecaj na okoliš po stanovniku od mlađih, posebno u pogledu onečišćenja vode i pritiska na ekosustave, pokazalo je istraživanje.

Sve generacije, osim onih rođenih od 2000. nadalje, prekoračile su ekološke granice. Oni rođeni između 1940. i 1959. udaljili su se najviše od granica, proizvodeći najviše emisija stakleničkih plinova. Svijetla točka su brojke koje dokazuju da “negativan utjecaj mlađih generacija na okoliš ima tendenciju biti manji”. Danas smo u velikoj evoluciji u području okoliša. Imamo mnogo više informacija, svijesti i postoji mnogo više mogućnosti u smislu čišćih tehnologija. Da ne spominjemo javne politike koje su od 2000. godine promijenile izravnu vezu između gospodarskog rasta i onečišćenja okoliša, pri čemu „najveći“ ne moraju nužno imati najveći i negativan utjecaj na okoliš.

Obrasci ljudskog razvoja i gospodarske aktivnosti rezultirali su izazovima održivosti neviđenih razmjera i hitnosti, poput klimatskih promjena i globalnog gubitka biološke raznolikosti. Ovaj zabrinjavajući razvoj događaja postavlja kritično pitanje premašuju li pritisci uzrokovani ljudskim djelovanjem granice planeta Zemlje. Isto istraživanje bilo bi zanimljivo vidjeti i u hrvatskim okvirima, no i bez istraživanja sa sigurnošću možemo tvrditi da je odgovornost odraslih kakav će svijet ostaviti generacijama koje dolaze.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.