Das Logo der Fastfood-Kette McDonald s an einem Drive-In der Burgerkette. Der Fastfoodkonzern plant 2021 mehr Vegetarisches in seinem Angebot. Zur Zeit köchelt die Fast-Food-Branche wegen der Corona-Maßnahmen im Rahmen der Coronakrise auf Sparflamme. Themenbild, Symbolbild Köln, 21.04.2021 *** The logo of the fast food chain McDonald s at a drive in of the burger chain The fast food company plans 2021 more vegetarian in its offer At the moment, the fast food industry is simmering on the back burner because of the Corona measures in the context of the Corona crisis Topic image, symbol image Cologne, 21 04 2021 Foto:xC.xHardtx/xFuturexImage

McDonald’s je predstavio svoj prvi restoran s neto nultom emisijom štetnih plinova

GREEN_300_listici_sredina

Zlatni lukovi postaju zeleni

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
McDonald's je pokrenuo restoran s neto nultom emisijom koji uključuje recikliranje, obnovljivu energiju i druge mjere održivosti.

Restoran je smješten u gradu Market Drayton u Shropshireu u Engleskoj. Od njegove obloge sastavljene od računalne opreme do stolica u restoranima napravljenih od plastičnih boca, reciklirani materijali bili su vidljivo korišteni u izgradnji zgrade. Restoran se napaja obnovljivom energijom putem vjetroturbina i solarnih panela, a natpisi i umjetnine izrađene od recikliranih zrna kave i šalica od stiropora vise na zidovima. Restoran čak i vrt koji su osmislila djeca iz lokalne škole za promicanje biološke raznolikosti i pružanje staništa za divlje životinje.

“Već smo počeli uvoditi neke od ovih inovacija u druge restorane”, objasnila je Beth Hart, glasnogovornica McDonald’sa. “Ali ono što je uzbudljivo kod Market Draytona je činjenica da će služiti kao nacrt za naše buduće nove gradnje.”
Neto-nulti restoran dio je veće posvećenosti lanca planetu. U rujnu se tvrtka obvezala da će svoje Happy Mealove učiniti održivijim. Planira smanjiti upotrebu djevičanske plastike za 90 posto do 2025. U listopadu je lanac hamburgera objavio svoje planove za smanjenje globalnih emisija stakleničkih plinova, ističući svoj cilj da do 2050. bude na nuli. “Pokušavamo poslati signal našim partnerima, našim investitorima, našim dobavljačima, drugim robnim markama u globalnoj zajednici, kreatorima politike, da dijelimo tu viziju za 2050. godinu,” rekla je za Reuters Jenny McColloch, glavna direktorica za održivost tvrtke.

U Velikoj Britaniji i Irskoj, lanac se nada da će do 2040. postići nultu neto emisiju. Ova nova lokacija u Velikoj Britaniji veliki je korak naprijed za najveći svjetski lanac brze hrane u smislu njegovih planova za suzbijanje emisija. Ali je li dovoljno? Greenpeace misli da nije te je novi pothvat tvrtke nazvao “McGreenwashing” te istaknuo da poznati lanac ne može biti održiv doklegod poslužuje mesne i mliječne proizvode.


Prema nedavnoj studiji Mirrora, Big Mac ima isti ugljični otisak kao otprilike osam milja pređenih u automobilu. Otprilike 80 posto njegovih ukupnih emisija dolazi iz opskrbnog lanca, posebno iz upotrebe mesa i mliječnih proizvoda – jedan je od najvećih kupaca govedine na svijetu. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, mesna i mliječna industrija proizvode 14,5 posto svjetske emisije stakleničkih plinova.

U rujnu je McDonald’s u Velikoj Britaniji predstavio svoj biljni McPlant burger. Dva mjeseca kasnije, odabrane lokacije u SAD-u počele su testirati hamburger bez mesa. Iako tvrtka u skorije vrijeme ne planira izbaciti meso ili mliječne proizvode s jelovnika, na putu bi moglo biti više veganskih opcija. “Ne mogu spekulirati o tome kako će McDonald’sov meni izgledati u budućnosti, ali mislim da će izgledati puno drugačije”, objasnila je Hart. “Možda ćemo vidjeti više biljnih namirnica na jelovniku. Ne radi se toliko o utjecaju na izbor, već o ponudi alternativa.”

PHOTOS BY: Guliver Image, McDonald's / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.