Matija je dala otkaz i počela izrađivati ove preslatke lutkice: ‘Htjela sam raditi nešto što će me veseliti’

GREEN_300_listici_sredina

Imaju tajanstveni džepić za važne poruke

"Stvorene s ljubavlju da probude maštu", najjednostavniji je, a najbolji opis ovih neobičnih lutkica. 

Nalazi se na rustikalnom stolu krem boje, potpuno bijela, uz til i brojne druge materijale – Matijina mašina za šivanje kojom oživljava gotovo svaku dječju maštariju. Mačke u ružičastim haljinicama, mekane miševe s cvjetnim krunama, lutke koje na nogama imaju ljubičaste balerinke, povezane tamnijim vrpcama na gležnjevima… U radionici mlade kreativke Matije Hiršman nastaju tako Little Lulu lutkice – sirene, vrtlarice, zubić vile, slavljenice…

Motiva je mnogo, ali sve je ih povezuje jedna stavka – Matijina predanost i želja da kreira igračke koje će obožavati djeca, ali i odrasli.

Sa svakim šavom Matija tako oživljava likove iz bajki i kreira igračke s kojima dijete poželi zaspati. Nisu to one s kojima se dijete igra tek nekoliko dana pa izgubi interes. Naprotiv, Matijine lutkice su one s kojima dijete poželi zaspati, a koje će kroz nekoliko godina roditelji čuvati kao trajnu uspomenu na djetinjstvo njihovih mališana.

A kako je odlučila napustiti posao i sjesti za šivaću mašinu, po čemu su Lulu lutkice posebne i što je to tajanstveni džepić, otkrila nam je upravo Matija.

Kako započinje priča s lutkicama?

Za vrijeme porodiljnog dopusta odlučila sam dati otkaz u vrtiću u kojem sam godinama radila kao odgajateljica i započeti raditi nešto što će me više veseliti i radi čega ću imati više vremena za našu kćerkicu Lili.

Dolazile su mi brojne ideje, ali niti jedna nije bila prava. Sve dok se jednog nisam probudila i čula unutarnji glas koji mi je govorio “lutkice”. Odmah sam se zaljubila u tu ideju i znala sam da je to ona prava.

Tako sam zapravo nastavila raditi s djecom, ali je moj rad mogao utjecati i na odrasle. Posao u vrtiću sam obožavala, ali me jednostavno više nije ispunjavao kao nekada. Kroz lutkice sam zapravo nastavila raditi nešto dobro za djecu, imala sam više vremena za svoju Lili i osjećala sam se bolje i ispunjenije.

Krenula sam osmišljavati njihov izgled, kupovati tkanine, krojeve. Dala sam otkaz, prije nego sam napravila niti jednu lutkicu. Toliko sam vjerovala u tu ideju i da ću uspjeti jer sam bila spremna dati 101% sebe sve dok ne ostvarim to što sam zamislila.

Nije bio niti malo lako na početku, posebice zato što sam u šivanju bila još dosta nevješta. Prije trudnoće znala sam osnove šivanja koje sam usvojila promatrajući moju mamu kako šiva. U trudnoći sam naučila krojiti i izrađivati haljinice za svoju kćer Lili.

Bezbroj puta sam padala no svaki put bih se ustala i nastavila dalje znajući da ću kad tad uspjeti samo je potreban trud. Zadala sam si rok do početka proljeća ove godine i tako je i bilo. Prvog dana proljeća na Instagramu su osvanule Little Lulu lutkice i osvojile su srca mnogih dragih ljudi kojima sam silno zahvalna jer su od samog početka podržali moj san i pomogli mi da ih i dalje nastavim stvarati.

Što sve nastaje u Vašoj kreativnoj radionici?

U stalnoj ponudi imam mace, zečiće i Zubić vile. Njih kupci mogu naručiti i za tjedan do dva imat će ih u svom zagrljaju. Osim toga svaki mjesec izbacujem limitirane serije lutkica. One su zahtjevnije za izradu te zbog ograničenog vremena koje imam za rad, budući da naša kćerkica ne ide u vrtić, nemam ih vremena praviti po narudžbi.

Vrijeme za njih posvećujem nakon što izradim.one po narudžbi. Limitirane serije su primjerice vile koje su za sada najdraže Lulu kupcima. Nedavno su bile sirene, zatim lutkice slavljenice, vrtlarice.

Po čemu su Lulu lutkice posebne?

Svaka lutkica osim osnove lutke uz sebe ima zanimljive detalje. Budući da volim vintage odjeću krojevi haljina i hlača su upravo u tom stilu. Cvijeće obožavam stoga svaka lutkica u haljinici na svojoj glavi ima cvjetnu krunu.

Tu su još razni detalji koji se najviše mogu vidjeti kod limitiranih lutkica, ali i onih u svakodnevnoj ponudi.

Primjerice maca uz sebe ima mišića kojeg čuva u svojoj torbici od eko kože, zečići pak uz sebe u pletenim torbicama od pruća, za koje je zaslužna djevojka Mara poznata po svom Instagram profilu Maplet, nose mrkvice. Zubić vile mišiće u svoje torbice u obliku zubića prikupljaju mliječne zubiće mališana, a u zamjenu im ostavljaju mini kuverte u koje odrasli djetetu ostavljaju pisanu riječ koje dijete kasnije može spremiti u “tajanstveni džepić” na lutki.

A što je tajanstveni džepić?

On se nalazi na tijelu svake lutkice. U njega dijete ili odrasla osoba može spremiti sitnicu ili papirić s porukom koja mu je draga ili nešto što ih tišti. Mnogi odrasli ju uzimaju kao terapijsku lutkicu, ostavljajući u lutkici poruku za svoje “unutrašnje dijete”.

Matija radi preslatke lutkice

Na ideju sam došla zbog vlastitog iskustva.

Naime u jednom periodu djetinjstva prolazila sam teško razdoblje u kojem sam završila u bolnici. Vrijeme mi je kratio moj plišani prijatelj medo Edo u čije sam hlačice pospremila sve ono što me mučilo ili me veselilo. Željela sam da i drugi imaju tu mogućnost.

Osim toga od samog početka željela sam da lutkice koje stvaram budu za neko više dobro, napravivši džepić za sitnice mislim da sam ostvarila tu zamisao. Osim što pomažu u stvaranju lijepih uspomena one pomažu i kod oslobađanja unutrašnjeg tereta.

Do sada ste izradili brojne lutkice, ali ima li neka koja je za vas posebna?

Teško mi je reći koja lutkica mi je najdraža jer svaku doživljavam kao da je uistinu živa. Ali kada bih morala izdvojiti to bi bile mace i vile jer sam strastveni ljubitelj jednih i drugih. Osim toga najviše volim kad na tijelo lutke mogu napisati kratak citat po želji kupca. Na taj način dijete usvaja pozitivnu poruku koju mu odrasli žele prenijeti kroz život, a ja sam sudionik u tome.

Kako ih možemo naručiti?

Za sada ih možete naručiti samo na mom Instagram profilu Little Lulu. Ukoliko su u pitanju limitirane lutkice one će vam biti odmah dostupne i spremne za slanje. One koje imam u redovnoj ponudi možete naručiti odabravši željenu odjeću i za tjedan do dva one su u vašem zagrljaju.

 

PHOTOS BY: Matija Hiršman/Little Lulu / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.