Mate Rimac, right, head of Rimac Automobili electric supercar manufacturer greets Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic at his campus in Sveta Nedelja, near Zagreb, Croatia, moments before a visit of European Commission president Ursula von der Leyen, Thursday, July 8, 2021. Rimac Automobili recently took over the iconic French manufacturer Bugatti in a deal that is reported to be worth millions of euros. (AP Photo)

Mate Rimac razvija robotaksi: Za to će dobiti državnu pomoć od gotovo 180 milijuna eura

GREEN_300_listici_sredina

Veliki projekt hrvatskog inovatora

Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi.

Europska komisija (EK) u četvrtak je odobrila hrvatsku državnu pomoć u iznosu od 179.5 milijuna eura za projekt robotaksija koji razvija inovator i poduzetnik Mate Rimac. Riječ je o iznosu koji će biti u obliku izravne bespovratne potpore i pokriti oko 45 posto prihvatljivih troškova.

Pri tome, ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi.

Kako navodi Jutarnji, riječ je o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza putem jedinstvene platforme. Ako bude uspješan, model bi se mogao proširiti na druge gradove u Europskoj uniji.

Cilj potpore je podržati tvrtku P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaksiju.

‘Veliki trenutak za nas’ 

“Ovo je za nas veliki trenutak. Proces odobravanja projekta u tijelima Europske unije bio je iznimno dug i zahtjevan, sve zajedno trajalo je preko dvije godine od kada smo počeli razgovarati o projektu. Ponosni smo što smo uspješno ispunili sve kriterije i pred domaćim i EU institucijama pokazali vrijednost našeg projekta. Kroz dvije godine bilo je potrebno detaljno opravdati usklađenost našeg projekta s ciljevima europske zelene tranzicije, ali i pokazati dodanu vrijednost u cijelom nizu društvenih aspekata, sve kako bi opravdali financijsku potporu od strane EU za njegov razvoj“, kazao je Marko Pejković, glavni izvršni direktor (CEO) Project 3 Mobilityja.

Istaknuo je pri tome da je ova potpora samo dio sredstava potrebnih za razvoj projekta. Naime, Project 3 Mobility će prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava, pri čemu je dio sredstava već primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u sljedeće dvije godine.

Rješenje za urbanu mobilnost

P3M osnovali su Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

Projekt će se djelomično financirati iz Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF), nakon što je EK pozitivno ocijenila nacionalni hrvatski plan.

Europska komisija utvrdila je da je mjera razmjerna te da neće imati nepotrebne negativne učinke na tržište i trgovinu na području EU. Osim toga, Europska komisija je utvrdila da je mjera potrebna i prikladna za potporu razvoju inovativnih rješenja za urbanu mobilnost, čime se pridonosi strateškim ciljevima EU-a povezanima s digitalnom tranzicijom.

Izvršno tijelo EU-a je također zaključilo da će potpora olakšati razvoj gospodarske aktivnosti i imati „poticajni učinak” budući da korisnik ne bi ulagao u projekt bez javne potpore.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.