Ako volite okus pite od špinata, obožavat ćete i ovaj jednostavni kruh. Tekstura mu je mekana i prozračna, dok svi okusi dolaze do izražaja. Glavni sastojak u ovom receptu je kefir, koji je na poseban način obogatio kruh.
Sastojci
- 1 žličica maslinovog ulja
- 280 g svježeg baby špinata, grubo nasjeckanog
- 2 mlada luka, nasjeckana
- 2 jaja, lagano istučena
- 60 ml maslinovog ulja
- 180 ml mlaćenice (ili kefira)
- 190 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 140 g feta sira, izmrvljenog
- 2 žlice kopra, nasjeckanog
- 60 g naribanog mozzarella sira
Priprema
Zagrijavanje pećnice: Zagrijte pećnicu na 175°C. Obložite kalup za kruh veličine 20×10 cm papirom za pečenje.
Priprema špinata i mladog luka: U velikoj tavi zagrijte 1 žličicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte mladi luk i pirjajte 1 minutu. Dodajte grubo nasjeckani špinat i pirjajte dok većina špinata ne uvene – oko 1 minute. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se malo ohladi. Osušite koliko možete.
Priprema tijesta: U velikoj zdjeli umutite jaja, maslinovo ulje i kefir dok smjesa ne postane glatka. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sol i papar po ukusu te sve zajedno pomiješajte. Umiješajte fetu, mozzarellu, kopar i špinat.
Pečenje: Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite. Pecite 50-60 minuta pa provjerite tako da zabodete čačkalicu u kruh, koja bi trebala biti posve čista nakon što je izvadite. Ostavite da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi.