Martina i Ana žele djecu u zagrljaju prirode, zato organiziraju fantastičan ljetni kamp

GREEN_300_listici_sredina

Upoznavanje s biljkama, šumom i vatrom

Povezanost s prirodom je, smatraju Ana i Martina, ključna za kvalitetan odgoj, a otuđenost od prirode i odraslog je čovjeka dovela do problema. Stoga, iz godine u godinu, svojim primjerom pokušavaju motivirati djecu i njihove roditelje.

Naša životna filozofija je u jednostavnosti i težnji povezivanja s čistom esencijom života, sve to činim kroz udah i izdah prirode i pokušavam to utkati u svaki dio svog života, ovako nam je svoju ideju o odgoju djece u prirodi opisala Martina Josipović, odgojiteljica koja stoji iza Projekta Stablo života.

Za sebe voli reći da je šaptačica biljkama, koja je svoje znanje i povezanost s prirodom iskoristila na najbolji način. Sa svojom kolegicom Anom, Martina organizira različite radionice za djecu i roditelje i sezonske kampove, podijeljene u četiri godišnja doba.

“To znači da su sve aktivnosti i događaji u potpunosti uvjetovani sezonom u kojoj se nalazimo i vrlo smo fleksibilne u organizaciji i pripremanju s obzirom na to da smo uvijek vođene trenutkom, a u središtu nam je uvijek interes djece“, rekla je Martina.

Na redu je – ljeto

Tako su ponovno organizirale Ljetni kamp za djecu. Riječ je o, kako su nam same kazale, “bajkovitom uprizorenju početka ljeta uz San Ivanjske noći“.

Uz dobru zabavu, djeca će tako moći naučiti kako napraviti vjenčiće od cvijeća, jastučiće od ivanjskog cvijeća, mirisne soli za kupanje od sušenog cvijeća, a sve to uz okupljanje oko vatre i pripovijedanje priča.

“Svaki tjedan i sezona ljeta na našem kampu prizor je jedne sezone prirode u kojem ćemo prikupljati ljekovite biljke, kao što je lipa, broćika, gospina trava, vratić, lavandin, stolisnik, smilje i slično te izrađivati ljekovite pripravke“, objasnile su.

Inspiracija – Van Gogh

Tako će u Ljetnom kampu pokazati i kako napraviti nevenovu mast, sirup od melise i koprive, ali i izradu tekućeg gnojiva.

“Umjetnička inspiracija ovog ljeta bit će nam još jedan osebujni ljubitelj prirode Van Gogh i kreirat ćemo prizore njegovog života i slikarskih djela i potpuno uroniti u njegov lik i djelo i pronaći vlastitu inspiraciju za rekreiranje njegovih remek djela“, kažu Ana i Martina ističući pritom i najvažniji i najuzbudljiviji dio svakog njihovog kampa sezone – Šumsku potragu.

“Riječ je o potrazi orijentacije, percepcije, koncentracije i pažnje te bivanja u trenutku a ovo ljetno izdanje je u temi ‘U potrazi za izgubljenim vremenima’ svim zaboravljenim znanjima i starim sportskim disciplinama“, dodaju.

Povezanost s prirodom, smatraju, ključna je za kvalitetan odgoj, a otuđenost od prirode i odraslog je čovjeka dovela do problema. Stoga, iz godine u godinu, svojim primjerom pokušavaju motivirati djecu i njihove roditelje. U svojim kampovima trude se djeci kroz tzv. neprimjetno učenje, kroz praktične životne aktivnosti, pobliže objasniti svijet.

PHOTOS BY: Privatni album, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.