Marko Capek: ‘Dovoljne su mi samo dvije ZG vrećice godišnje!’

GREEN_300_listici_sredina

Savjeti koje možete i vi slijediti

Miješani komunalni otpad može se odlagati samo u nove ZG vrećice. Novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada u gradu Zagrebu omogućuje da svaki korisnik plaća samo za količinu otpada koju proizvede. Znači, tko odvaja otpad imat će i manje mjesečne troškove. Marko Capek, osnivač inicijative Održivi život, objasnio nam je kako on godišnje koristi samo dvije ZG vrećice i kako vi možete učiniti isto.

Jedna prosječna osoba u svijetu proizvodi oko 2-4 litre miješanog otpada dnevno, ovisno o regiji. Godišnje se po stanovniku u RH prosječno proizvede više od 400 kilograma otpada. Moja je procjena da bi jedna ZG vrećica od 10 litara po osobi mogla biti već puna u jednom tjednu. To bi značilo da jedna osoba u RH treba u prosjeku 52 ovakve vrećice godišnje. Ovaj broj može biti i veći ako osoba ne odvaja otpad u potpunosti. ZG vrećica krenula je u upotrebu krajem 2022. godine. Do sada ja još nisam napunio svoju drugu ZG vrećicu od 10 litara.

Kako?

Proizvodim jako malo otpada, odvajam otpad i recikliram, ne kupujem plastiku koja ne može u reciklažne kante, biram proizvode u ambalaži koju je jednostavno odvojiti i reciklirati, kompostiram sav organski otpad, biram višekratne proizvode, kupujem u rinfuzi u svojim spremnicima i koristim ponovno plastične vrećice koje imam.

Stil života s “nula” otpada (eng. zero waste) u praktičnoj primjeni može se bolje nazvati stil života s jako malo otpada.

Kako ovakav stil života doprinosi okolišu i zajednici?

Utjecaj na okoliš: Otpad ima značajan utjecaj na okoliš, od energije potrebne za proizvodnju i transport proizvoda do prostora koji on na kraju zauzima na odlagalištima. Smanjenjem količine otpada čuvamo prirodne resurse.

Klimatske promjene: Proizvodnja, prijevoz i odlaganje otpada doprinose emisiji stakleničkih plinova, što doprinosi ubrzavanju klimatskih promjena. 

Zdravlje: Odlagališta otpada i spalionice mogu ispuštati štetne kemikalije i zagađivače u zrak i vodu, što ima negativan utjecaj na sav živi svijet oko nas. Smanjenjem količine otpada možemo poboljšati kvalitetu zraka, vode i tla.

Ekonomija: Proizvodnja i zbrinjavanje otpada je skupo, kako za pojedince tako i za društvo u cjelini. Smanjenjem otpada možemo uštedjeti novac i učinkovitije koristiti resurse.

Očuvanje: Mnogi proizvodi koje koristimo zahtijevaju rijetke prirodne resurse, što može imati negativan utjecaj na ekosustave i na zdravlje ljudi koji s time rade. 

6 koraka za smanjenje proizvodnje ostalog miješanog otpada i troškova vezanih uz isti:

Što proizvodite?

Krenite s pregledom svojega otpada kako bi utvrdili vrstu otpada koji nastaje u kućanstvu i količinu proizvedenog otpada. Ovaj korak nužan je za razumijevanje koji proizvodi generiraju najviše otpada jer ćete njih moći zamijeniti alternativnim te onima koji su ekološki više prihvatljivi.

Vlastiti mali reciklažni centar

Organizirajte si nekoliko spremnika u kući kako biste lakše odvojili otpad. Otpad odvajajte odmah nakon korištenja. Nemojte sve staviti na isto mjesto kako biste ga kasnije odvojili. Na taj način se ambalaža često zaprlja, a nju onda nitko više ne želi dirati pa sve završi u ostalom miješanom otpadu. 

Krenite odvajati otpad

Svako kućanstvo koje ovaj korak provede u potpunosti i efikasno smanjit će potrebu ZG vrećice za više od 90%. Na kraju mjeseca imat ćete odvojen papir, staklo, plastiku, metal i organski otpad. Korištenu ambalažu potrebno je spremiti na način prema preporuci lokalnog komunalnog poduzeća.

Nekoliko korisnih savjeta: 

  • Zaprljanu plastičnu ambalažu isperite vodom. Zaprljanu ambalažu rijetko tko želi preuzeti i reciklirati. Oznake vrste plastike u obliku broja moguće je naći u malo trokutu na svakom pakiranju.
  • Ako birate plastičnu ambalažu, birajte onu koju je lakše reciklirati kao primjerice onu koja na sebi ima oznaku 2 ili 4 (HDPE ili LDPE).
  • Izbjegavajte plastiku s oznakom 3 (PVC) jer se ona često ne reciklira zbog sadržaja klora.
  • Plastiku s oznakom 6 (PS) nemojte koristiti jer je jedna od najštetnijih oblika a koristi se primjerice u čašicama za jogurt ili kao ambalaža hrane iz dostave.
  • Prazni tetrapak isperite vodom. Tetrapak je kombinacija papira, plastike i često aluminija.
  • Staklenu ambalažu očistite od ostataka hrane i isperite samo kratko.
  • Ambalažu od više vrsta materijala odvojite. Primjerice, kupili ste paket špageta koji se sastoji od papirnate kutije i plastičnog prozorčića. Odvojite plastiku od papira i odložite u za to predviđene kante.
  • Masni i zaprljani papir nemojte stavljati u kantu za papir.
    .

Mali komposter

Organizirajte si kantu za kompost za organski otpad, kao što su ostaci hrane, talog kave i otpad iz dvorišta. Koristite ovaj kompost za gnojidbu svog vrta. Često kućanstva drže organski otpad predugo u za to predviđenim smeđim vrećicama koje se brzo razgrade i pokidaju.  Bolja metoda je u određene dane prebaciti organski otpad iz svojih spremnika u smeđe vrećice ili kante za organski otpad. Ovako ćete izbjeći neugodne mirise i kidanje vrećica.

Prestanite kupovati

Prestani kupovati proizvode koji dolaze u pakiranjima koje je nemoguće reciklirati. Kao primjer možemo navesti čips i ostale grickalice u plastičnoj vrećici sa slojem aluminija. Aluminij se ne može odvojiti od plastike i takav proizvod može u prirodi stajati tisućama godina bez da se raspadne. 

Volite plastične četkice za zube? Postoje sad one koje su drvene i od bambusa u kojima je značajno smanjenja upotreba plastike.
Volite čokoladu umotanu u kombinaciju aluminija i plastike? Kupite onu koja dolazi u papirnatom pakiranju ili aluminijskom. 

Što je s pastama za zube i plastičnim posuđem, “masnim” papirom u kojem se nalazi hrana iz dostave ili koja se dobije u pekarnicama? Često su ovi proizvodi također sačinjeni od više materijala kao primjerice plastike, papira i aluminija te ne mogu u reciklažu. U ovom slučaju bolje je da ove proizvode ne kupujete, a sve jednokratne opcije zamijenite s onima koje su višekratne i održive.

Također, preporučuje se prestanak naručivanja hrane iz dostave. Dostava hrane ne predstavlja održivu praksu. Osobno sam jako zauzeta osoba, ali uvijek si uzmem vremena za sjesti i pojesti na miru. 

Za što ti na kraju treba ZG vrećica?

Primjerice, pakiranje maslaca (kombinacija papira i aluminija), masni i zaprljani papir, higijenski ulošci za žene, ekološke i druge vrste pelena za bebe, zaprljane vlažne maramice i vlažni toaletni papir, opušci od cigareta i slično.

Uzmite u obzir da su vlažne maramice gotovo uvijek sačinjene većinski od plastike. Ako želite koristiti ove proizvode, radije birajte vlažni toaletni papir koji imaju sve naše veće trgovine i drogerije, a koji je sačinjen od 100% biorazgradivog papira. 

U praksi ovakvog otpada će biti jako rijetko ako ste pratili svaki korak iznad i odvojili sav otpad. U početku će bit potrebno promijeniti navike prilikom kupovine i navike prilikom korištenja proizvoda. No, ovakav stil života je moguć i uočit ćete da vam neće ništa nedostajati. 

Ako još na ovo sve dodate značajno smanjenje korištenja proizvoda u plastici, samoizradu kozmetičkih preparata kao sapuna, dezodoransa, pasti za zube, ili ponovno korištenje i oporaba proizvoda te nove shopping navike u second hand trgovinama, promjene navika u prijevozu i češće korištenje bicikla umjesto auta, na dobrom smo putu do jedne održive budućnosti. Za više savjeta posjetite web stranicu Održivi život

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest, Ikea, Marko Capek / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.