245129623_570186754307798_9131326926199009951_n (1)

Mali Lošinj potvrdio mjesto na listi sto svjetskih zelenih i održivih destinacija

GREEN_300_listici_sredina

Najljepša razglednica

Mali Lošinj potvrdio je i za 2021. svoje mjesto na listi sto svjetskih zelenih i održivih destinacija koju objavljuje međunarodna organizacija "Green Destination" koja okuplja razne stručnjake iz svijeta, izvijestili su u srijedu iz malološinjske Turističke zajednice.

Mali Lošinj već nekoliko godina ulazi na tu listu zelenih i održivih destinacija, a ove je godine dodatno konkurirao i u kategoriji “Kultura i zajednica”,  sa spomenikom lošinjske brodograđevne tradicije – brodom-logerom Nerezinac, koji je restauriran i pretvoren u interpretacijski centar. Time je ostvarena, kako kažu iz turističke zajednice, jedinstvena turistička infrastruktura – muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih otočnih mjesta.

Loger Nerezinac je drveni jedrenjak i vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, a od 2010. je i na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture. “Drago nam je što je Lošinj ponovno prepoznat kao jedna od najboljih zelenih destinacija. U obnovu i gradnju interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja – Loger Nerezinac bila je uključena kompletna lokalna zajednica. Više od 200 osoba je sudjelovalo u tom procesu, što je izvrstan primjer integrirane suradnje sa stanovnicima i posjetiteljima, čime dolazimo i do rješenja kako razvijati i u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju”, poručio je tim povodom direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković.

Iz te turističke zajednice ističu da je osim Malog Lošinja na listi top sto svjetskih zelenih destinacija iz Hrvatske još i Lika tj, Klaster Lika s temom “Lokalni proizvodi u funkciji razvoja održive destinacije” u kategoriji “Lokalizacija destinacijskog lanca opskrbe”, kao i Istra s temom “Palud – Zaštita biološke raznolikosti u močvarnim područjima manjeg obima” u kategoriji “Priroda i ekoturizam”. Naglašavaju i da je projekt Loger Nerezinac u finalu i izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism – Europske mreže kulturnog turizma (ECTN), a nagrade će se dijeliti 21. listopada u Ateni.

Izvor: okolis.hina.hr

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.