Friendship Image 1jpg

Mala bolnica u Bangladešu sasvim opravdano proglašena najboljom novom zgradom na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

I.B.

Sagrađena s minimalnim resursima

Mala bolnica od cigle u ruralnom Bangladešu proglašena je najboljom novom zgradom na svijetu, osvojivši međunarodnu nagradu RIBA 2021.

“Bolnica prijateljstva”, primjer klimatski osviještenog dizajna izgrađen s minimalnim resursima, je pobijedila žestoku konkurenciju među kojom se nalazila galerija u Berlinu Davida Chipperfielda, te biciklistički i pješački most u Danskoj, Wilkinson Eyre. Tako je odnijela međunarodnu nagradu RIBA 2021., najveće globalno priznanje arhitekture za izvrsnost dizajna i društveni utjecaj.

Smješten u Satkhiri, u preplavljenom krajoliku Bengala u jugozapadnom Bangladešu, dobitnik nagrade Kraljevskog instituta britanskih arhitekata koristio je vodu kao svoju glavnu polaznu točku. Kanal prolazi kroz mjesto, skupljajući vrijednu kišnicu i pomaže u hlađenju okolnih dvorišta tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Također služi kao prepreka između bolničkih i ambulantnih odjela, odvajajući dvije strane mjesta preko zajedničkih dvorišta, bez potrebe za pregradnim zidom.

Povećanje razine mora uzrokovano klimatskom krizom utjecalo je na krajolik, a podzemna voda postala je previše slana da bi se koristila. U kišnoj sezoni mještani čine sve kako bi prikupili i pohranili svaku kap slatke vode. Zgrada je zato projektirana kao stroj za prikupljanje kišnice, sa svakim krovom i dvorišnom površinom koja se odvodi u središnji kanal, koji se proteže u dva spremnika na oba kraja mjesta.

Koristeći lokalno izrađene cigle, Chowdhury je razvio kampus na način da pruža zaklon od jake kiše i potiče poprečnu ventilaciju kroz zgrade, dok se dnevno svjetlo odbija natrag unutra, tako da tijekom dana nije potrebno umjetno svjetlo. Blokovi su nagnuti kako bi se iskoristila prednost prevladavajućeg smjera vjetra, što znači da većina područja ne treba ni klimatizaciju, osim operacijskih dvorana i rađaonica.

Vodotoranj od cigle stoji kao svojevrsni zvonik, dok svaki odjel gleda na dvorište. Drugi službeni hodnik je pametno uvučen uz jednu stranu mjesta, oslobađajući središnju trasu za pacijente i medicinsko osoblje, te omogućuju jasne poglede iz kreveta pacijenata. Ovakav projekt utjelovljuje arhitekturu čovječnosti i zaštite i relevantan je za kritične globalne izazove, poput nejednakog pristupa zdravstvenoj skrbi i poraznog utjecaja klimatskih promjena na ranjive zajednice.

PHOTOS BY: Asif Salman/Courtesy of URBANA; architecture.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.