mahune naslovna

Mahunarka koja je uvijek na dobrom glasu: Nutricionisti je preporučuju za mršavljenje i zdravlje srca

GREEN_300_listici_sredina

Blago iz vrta

Iako skromnog izgleda, mahune se ističu bogatstvom nutrijenata koji donose razne blagodati za zdravlje našeg organizma. Budući da im je sezona ljeti, ovo povrće obavezno uvrstite na jelovnik.

Sezona je mahuna, povrća koje nutricionisti ubrajaju u namirnice s brojnim hranjivim sastojcima te ih preporučuju za tretiranje raznih zdravstvenih tegoba. One su bogate omega-3 masnim kiselinama, kalijem, vitaminima B1, B2, niacinom, triptofanom, vitaminima A i C, karotenoidima luteinom i zeaksantinom, ali i obiluju proteinima i vlaknima.

Evo zašto ih je dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

mahune

Preporučuju se za mršavljenje

Budući da mahune sadržavaju samo 44 kalorije po obroku, idealna su namirnica za zdravu kontrolu tjelesne mase. Međutim, njihova niskokaloričnost nije jedini razlog zašto su dobre za mršavljenje.  Budući da su vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze, imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva. Vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu, mogu pridonijeti osjećaju sitosti.

Za zdrave i jake kosti

Mahune su bogat izvor vitamina K, nutrijenta važnog za održavanje zdravih kostiju. Vitamin K1 aktivira osteokalcin, osnovni ne-kolagenski protein u kostima koji usmjerava kalcij prema unutrašnjosti kosti. Mahune obikuju kalcijem, magnezijem i fosforom, nutrijentima važnim za izgradnju kostiju.

Za regulaciju krvnog tlaka i zdravlje srca

Antioksidansi topivi u vodi i u mastima sprečavaju oksidaciju kolesterola, odnosno sprečavaju da se kolesterol lijepi za stijenke žila, što može uzrokovati njihovo začepljenje te posljedično srčani ili moždani udar. Magnezij i kalij, koji se nalaze u mahunama, sudjeluju u regulaciji krvnoga tlaka, dok folna kiselina utječe na smanjenje razine homocisteina koji znatno povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Vlakna, koja se nalaze u mahunama, mogu utjecati na smanjenje visoke razine kolesterola u krvi. Kako obiluju omega-3 masnim kiselinama, održavaju zdravlje srca, ali i čitavog metabolizma.

Sadrže jake antioksidanse

Ovo povrće obiluje i ljekovitim fitonutrijentima – klorofilom, karotenoidima i flavonoidimaRiječ je o snažnim antioksidansima koji štite tjelesne stanice od oštećenja i upala.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.