pexels-leonard-dahmen-2917106

Lovci su ustrijelili medvjeda iz Rijeke. Stručnjak: ‘Divlje životinje u gradu se obično privremeno uspavaju. Osim u ovim slučajevima…’

GREEN_300_listici_sredina

Brojni žaluju

"Ako naiđete na medvjeda na mjestu na kojem on ne bi trebao biti, treba obavijestiti policiju ili lovačko društvo."

Medvjed je podivljao, počeo raditi probleme i izazivati opasnost, kaže Orlando Francišković, predsjednik Lovačkog društva „Jelen“

Mladi medvjed koji je posljednjih dana lutao po Kostreni ustrijeljen je sinoć u kasnim noćnim satima, javio je Novi list.

Ustrijelili su ga lovci koji su najprije pokušali navesti životinju da se vrati u šumu, no bezuspješno.

Veliki nered

“Medvjed je podivljao, počeo raditi probleme i izazivati opasnost, ulazio je u dvorišta i dječja igrališta te ugrozio stanovništvo. Prije nego su lovci stigli ugrozio je dvije djevojke koje su se nalazile na autobusnoj stanici, one su pobjegle, a njihov otac se skrio u kombiju dok se medvjed ne makne. Penjao se ljudima na balkon, na garažne ploče, pojavljivao se pred ulaznim vratima kuća. Reagirali smo na poziv 112 i na pozive lokalnog stanovništva, no dotad je medvjed napravio veliki nered, zbog čega uspavljivanje sinoć nikako nije bilo izvedivo. Zbog toga smo u koordinaciji s općinskim načelnikom, policijom i nadležnim institucijama nažalost bili prisiljeni ustrijeliti medvjeda”, kazao je za Novi list Orlando Francišković, predsjednik Lovačkog društva Jelen Čavle čiji su članovi sudjelovali u sinoćnjem poduhvatu zaštite ljudi, domaćih životinja i imovine.

O medvjedu koji je viđen na terasi jedne kuće smo već pisali, a stručnjaci vjeruju da se radi o istoj jedinki, medvjedu starom oko dvije godine.

Je li bilo nužno?

“Ukoliko životinja koja ovako zaluta pokazuje znakove da bi mogla biti opasna, obično ju onda stručne službe privremeno uspavaju. Ako doista pokazuje iznimnu neprilagođenost – napada ljude ili je opasna – tek onda se poduzimaju drastične mjere”, rekao nam je tom prigodom Ivan Crnković Pavenka iz utočišta za medvjede Kuterevo.

Savjetovao je i kako se ponašati ako vidite medvjeda.

“Ako naiđete na medvjeda na mjestu na kojem on ne bi trebao biti, treba obavijestiti policiju ili lovačko društvo. A onda slučaj, ako je potrebno, ide i do Ministarstva poljoprivrede, njihovog ogranka zaduženog za lov. Osobno bih preporučio javiti se i Đuri Huberu. On je naš najveći stručnjak za medvjede, nekada i profesor na Institutu za biologiju. Premda je u mirovini, uvijek prima informacije vezane uz medvjede”, govori nam Crnković Pavenka.

Tumači da treba paziti ako je medvjed na nekom nepreglednom mjestu, no inače se radi o vrsti koja je relativno plašljiva, posebice ako ona nije u svojem staništu. Uplašiti ih možete, primjerice, bukom.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.