clemence-taillez-nqslv-mG1QU-unsplash

Ljeto miriše na lavandu, a evo što sve možete s ovom ljubičastom biljkom

GREEN_300_listici_sredina

Pogodna za svaki vrt

Baš kao i svako godišnje doba, tako i ljeto povezujemo sa specifičnim mirisima. Osim kokosa, limuna i drugih egzotičnih biljaka, postoji jedna koja se nekad povezivala isključivo s obalom, a danas je možete pronaći u svakom vrtu. Njezino ime je lavanda, a njezine blagodati su nebrojene.

Vrijeme ljeta uvijek nekako vežemo s posebnim mirisima, a onda i time biramo proizvode koji nam baš nekako mirišu na ljeto. Od onih egzotičnih poput kokosa, ananasa pa sve do limuna i kakaa. No, nisu samo egzotični mirisi i biljke specifično rezervirani za ovo doba godine, već postoje i biljke koje možemo ubrati, namirisati i u svom vrtu. Ljubičasta kraljica – lavanda oduvijek je bila sinonim za more i ljeto. Mnogi bi se često vraćali s ljetovanja noseći svježe ubranu lavandu ili kupljene proizvode od ove višenamjenske biljke. Iako se dugo povezivala s Primorjem i drugim obalnim područjima, danas se lavanda može pronaći u svakom vrtu.

Povijesno gledano, lavanda je u 18. stoljeću iz Francuske kod nas došla na otok Hvar, a kasnije se proširila na brojna druga mjesta. Postoji mnogo njezinih vrsta, ali zbog svog sastava vrlo je jednostavna za održavanja i njezine su koristi uistinu velike. Njezin zimzeleni grm dobro će doći u svakom vrtu jer će povećati bioraznolikost, privući pčele i bumbare, a istovremeno, lavanda je fitonicidna biljka koja sprječava pojavu lisnih ušiju i mrava. No, ovo je samo jedan u nizu blagodati koje ona nudi. Možda je onda pravo vrijeme da ju uzgojite u svom vrtu. Učenje korištenja različitih biljaka koje uzgajamo u svojim vrtovima pomaže nam razviti strategije i njima sami možemo izraditi praktične proizvode koji nam mogu omogućiti smanjenje navika o kupnji na oko sličnih, ali u svom originalnom sastavu štetnih artikala. Na taj način ne samo da ćete sebi i svom zdravlju učiniti uslugu, već ćete tako živjeti na ekološki prihvatljiviji i održiviji način.

Ne čudi činjenica da lavanda dolazi od riječi lavare što znači prati pa tako nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande mogu biti dio svakog vašeg kupanja. Osim toga, grančice lavande možete preko noći ostaviti u vodi te dodati malo jabučnog octa i time oprati i nahraniti svoju kosu. Također, ova ljubičasta biljka nije zdrava samo za našu vanjštinu već njeno konzumiranje u primjerice obliku čaja može učiniti dobro našem tijelu. Tako svježe skuhani čaj od lavande pomaže kod grčeva u želucu i crijevima, nadudosti, dišnih smetnji kao i menstrualnih bolova, migrena i mnogih drugih zdravstvenih smetnji.

Lavanda je važan sastojak i u aromaterapiji, ljekovito djeluje kod bolova u mišićima, raznih infekcija i sveprisutne depresije. Prema istraživanjima, petominutno udisanje ulja lavande može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa, za čak 24 posto. Ako još niste otkrili ovu biljku, možda je upravo ovo ljeto vrijeme da ju proučite i iskoristite na najbolji mogući način. Možda smeta komarcima, ali to ju čini još boljom za nas.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.