IMG_0222

Ljetno osvježenje: Domaći brend koji u prvi plan stavlja održivost i veliča stvarna ženska tijela

GREEN_300_listici_sredina

Osvojit će vas na prvu

Eston Teco je nedavno osnovani brend odjeće i modnih dodataka koji svoju proizvodnju temelji na potpuno održivom i ekološki odgovornom principu. I ne samo to, umjetnica Tanja Blašković koja stoji iza ovog brenda u prvi plan svoje najnovije kolekcije majica i haljina stavlja stvarne žene i njihove fizičke različitosti.

Pravo ljetno osvježenje u vidu preslatkih majici i haljina stiže iz Rijeke. Naime, nedavno osnovani brend Eston Teco iza kojeg stoji svestrana umjetnica Tanja Blašković izbacio je kolekciju koja će vas osvojiti na prvu. I to iz više razloga. Osim što ćete u ovim ljetnim mjesecima rivom šetati u jedinstvenim majicama i haljinama koje veličaju različitosti ženskog tijela, sva je kolekcija ujedno i potpuno ekološki osviještena na čemu je dizajnerica stavila poseban naglasak.

“Eston Teco brend je nastao nakon dugogodišnjeg istraživanja održivih, ekoloških i recikliranih materijala u proizvodnji odjevnih predmeta i modnih dodataka. Zapravo je nastao iz potrebe jer nisam na hrvatskom tržištu mogla pronaći jednostavne, a opet posebne odjevne komade koji su proizvedeni prema smjernicama etičkog poslovanja i čija proizvodnja nije štetna za planet, što je meni izuzetno bitno kada kupujem neki proizvod. Zato sam htjela ponuditi jednu takvu modnu priču koja je u potpunosti održiva – od same proizvodnje materijala i odjevnih predmeta, do načina na koji se ilustracije printaju na majice. Na proljeće se moja želja ostvarila jer mi se otvorila prilika za suradnju s tvrtkom Caspar design koja poštuje sve te principe”, ističe dizajnerica čija je prva kolekcija “Hello summer” napravljena od certificiranog organskog pamuka, a boje koje se koriste kod printa su biorazgradive i na bazi vode.

Ime brenda kaže nam Tanja Blašković, dolazi od riječi estonteco što na Esperanto jeziku znači budućnost te sažima sve za što se brend zalaže. “Caspar design s kojim Eston Teco surađuje konstantno radi na razvijanju tehnologije kako bi cijela proizvodnja bila što energetski učinkovitija, a proizvodi se rade po narudžbi čime se smanjuje tekstilni otpad. Ono što je meni isto bilo jako bitno kod odabira partnera za proizvodnju su i radni uvjeti ljudi koji su uključeni u cijeli proces proizvodnje, a o čemu Caspar design također jako brine tako da su svi materijali nabavljeni putem fair trade trgovine od lokalnih ili europskih proizvođača”, ističe Blašković.

Uz to što se brend zalaže za ekološku osviještenost, Eston Teco u prvi plan stavlja ženu. Stvarnu ženu sa svim svojim (kako to moderan svijet voli nazivati) – nesavršenostima. “Printevi su zapravo ilustracije prekrasnih, velikih i malih, stvarnih ženskih trbuha dok uživaju na ljetnom suncu. To je dio tijela zbog kojeg se mnogo žena osjeća nesigurno i za koji nam se stalno nameću neki nemogući standardi kako bi trebao izgledati. Htjela sam ovom kolekcijom to promijeniti te osnažiti žene i pokazati im koliko su zapravo prekrasne, neovisno o veličini”, tvrdi umjetnica koja se nada kako će se s vremenom sve više korporacija ekološki osvijestiti te kako su one jedine koje značajno mogu pridonijeti promjeni svijeta na bolje.


“Nadam se da će svjetske vlade uskoro to prepoznati i donijeti regulative i zakone kojima će utjecati na to da održiva budućnost ne bude neka daleka utopijska ideja budućnosti već da se promjene počnu događati već unutar nekoliko godina”, zaključuje Tanja Blašković koja u svojoj kreativnoj tvornici Eston Tecoa priprema kolekciju majica koja će izaći unutar mjesec dana, te mini kolekcije torbi i modnih dodataka od recikliranih luftića i sličnih plastičnih materijala. Sva kolekcija dostupna je na službenim stranicama brenda kao i na njihovim društvenim mrežama.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.