Tikvice su mnogima omiljeno ljetno povrće i doista ih ima u izobilju. Kako su neutralnog okusa, možete ih kombinirati s raznim namirnicama, što će im dati uvijek neki novi okus. No jedno je sigurno, kako god da ih pripremate, njihova nutritivna vrijednost ostaje ista, a svoje ćete tijelo “počastiti” svim blagodatima koje mu one mogu pružiti.
Ako ipak najviše volite popečke od tikvica, donosimo vam jednostavan i brzi recept. Popečke od tikvica savršeno su jednostavne, a postoje razni načini kako ih možete pripremiti. Donosimo vam recept za hrskave popečke, za koje sigurno već većinu sastojaka imate kod kuće. Ako izbjegavate pečenje na ulju, možete ih staviti i na papir za pečenje te ih ubaciti u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20-ak minuta.
Sastojci
- 1 srednje velika tikvica
- 1 veći krumpir
- 1 crveni luk
- 1 žličica suhog vlasca
- 1 žličica suhog peršina
- 2 jaja
- ½ šalice glatkog brašna (šalica od 2 dcl)
- sol, mljeveni crni papar
- ulje
- kiselo vrhnje za posluživanje
Priprema
Naribajte tikvice poslite ih pustite da odstoje 10-ak minuta, ocijedite višak tekućine. U veliku zdjelu naribajte krumpir i luk. Dodajte jaja, brašno, sol i mljeveni crni papar. Dobro promiješajte.
Dodajte ocijeđene tikvice i dobro promiješajte. Zagrijte 1 – 2 žlice ulja u tavi koja se ne lijepi, na srednje jakoj vatri, i čekajte da se ulje zagrije. Žlicom stavite smjesu u tavu, pa je spljoštite kako bi se formirale popečke. Pržite otprilike 3 minute sa svake strane, dok popečke ne postanu zlatnosmeđe. Ocijedite ih na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom. Poslužite ih tople uz kiselo vrhnje.